Vrouw (44) krijgt drie maanden cel voor valse noodoproepen

Een 44-jarige vrouw uit Bertem is veroordeeld tot drie maanden cel voor valse oproepen naar de noodcentrale. Tussen 12 december 2014 en 21 juni 2015 deed Anne P. verschillende nutteloze oproepen naar het Communicatie- en Informatie Centrum Vlaams Brabant.

P. beweerde dat haar noodkreten terecht waren en dat die kaderden binnen intrafamiliaal geweld. Ze voelde zich naar eigen zeggen bedreigd en leefde in angst voor haar partner. Volgens de rechter strookt haar versie niet met de vaststellingen van de verbalisanten. Bij verschillende tussenkomsten van de agenten werd de man niet aangetroffen en werden bij de vrouw geen sporen van fysiek geweld vastgesteld. Ze legde eveneens geen klacht neer tegen de man die haar zou aangevallen hebben. Van een crisissituatie zou volgens de rechter dan ook nooit sprake zijn geweest.

Onder invloed van alcohol

De vrouw zou wel telkens onder invloed van alcohol zijn geweest. P. ontkent echter dat ze een alcoholprobleem zou hebben.


"Bij de komst van de hulpdiensten ontkende ze ten onrechte naar het noodnummer te hebben gebeld, reageerde ze verbaal agressief en smeet ze de deur dicht", noteerde de rechter in het vonnis.


"Dergelijke kwaadwillige oproepen zijn laakbaar en kunnen niet getolereerd worden nu zij de hulpdiensten nutteloos belasten en verhinderen hun werk te doen", aldus de rechter nog. De vrouw, die geen blanco strafblad meer heeft, werd veroordeeld tot drie maanden cel en 300 euro boete. (KAR)