Vogelspotters proberen zoveel mogelijk vogels te spotten in zuidelijk Dijlebekken

Illustratie: Een raaf.
Dolmans Illustratie: Een raaf.

Deze zaterdag om 22 uur gaat de twaalfde editie van de Big Day van  start. “Dat is een initiatief van de Natuurstudiegroep Dijleland waarbij we op 24 uur tijd samen zoveel mogelijk vogelsoorten proberen waar te nemen in het Dijleland. Nieuw aan deze editie is dat het zoekgebied niet meer stopt aan de taalgrens. Natuurstudiegroep Dijleland en Natagora Brabant Wallon slaan immers de handen in elkaar om dit jaar het volledige Dijleland te doorzoeken, aan weerszijden van de taalgrens. Naast een zo hoog mogelijk aantal binnen ons eigen werkgebied, streven we met onze Waalse collega’s ook naar een zo groot mogelijk totaal aantal voor het volledige Dijleland”, zo klinkt het bij de Natuurstudiegroep Dijleland.

Elke vogelkijker is vrij om op zijn of haar manier deel te nemen. “Te fiets of te voet, solo of in team, een uurtje in de tuin of 24 uur lang heel de streek afschuimen, alles is toegestaan. Doorheen de dag proberen we om als groep vogelkijkers samen zoveel mogelijk vogelsoorten waar te nemen in het volledige (zuidelijke) Dijlebekken. Waarnemingen worden centraal verzameld en regelmatig worden de deelnemers en geïnteresseerde buitenstaanders geïnformeerd over de tussenstand met updates. Wie minder ervaren is met het determineren van vogels, kan aansluiten bij andere vogelkijkers. Daarnaast zullen een aantal hotspots in de streek (bv. Plateau van Leefdaal, Grootbroek in Sint-Agatha-Rode, Vijvers van Oud-Heverlee …) gedurende een groot deel van de dag bemand zijn en kunt u er vogelkijkers aantreffen en even mee kijken”, laat de organisatie nog weten.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.