Tot vijf jaar cel voor traumatiserende homejacking waarna slachtoffer huis moest verkopen

Koen Moreau
De correctionele rechtbank van Leuven heeft vier mannen veroordeeld tot effectieve gevangenisstraffen van vier en vijf jaar voor een zeer gewelddadige homejacking in Bertem. Het slachtoffer was na de feiten zodanig getraumatiseerd dat hij verhuisde. 

Lukasz S., Przemyslaw L., Rafal A. en Kamil O. drongen op 16 december 2016 een woning in de Dorpstraat in Bertem binnen. Daar stalen ze zes bankkaarten, een Ipad en een BMW.

De homejacking was heel goed voorbereid. Uit een buurtonderzoek bleek dat de vier daders enkele dagen ervoor de woning en de omgeving uitvoerig hadden geïnspecteerd vanuit een auto met Poolse nummerplaat en een gestolen terreinwagen.

Vijf tot vier jaar cel

De rechtbank veroordeelde Lukasz S. tot vijf jaar gevangenisstraf. Zijn drie kompanen kregen elk vier jaar cel. De rechter beval de onmiddellijke aanhouding van drie leden van de bende.

Het slachtoffer van de homejacking in Bertem doorstond doodsangsten en is nog steeds getraumatiseerd. Hij kon niet langer in het huis blijven wonen en moest zijn eigendom verkopen. De man kreeg een morele schadevergoeding van 8.000 euro. 

Traceren van bankkaarten

Onderzoek naar het gebruik van de gestolen bankkaarten leidde naar de beklaagden. Twee van hen kwamen in het vizier van een camera toen ze zich bij een geldautomaat aanboden. Na zeer gedetailleerd telefonie- en DNA-onderzoek werden huiszoekingen uitgevoerd. Daarbij werden ook goederen aangetroffen afkomstig van diefstallen in Dendermonde, Antwerpen, Bertem, Tervuren en Wasseiges (in de provincie Luik).
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jan Verstrepen

    Dat zijn toch belachelijke straffen, die kerels zijn zo weer vrij. Is die rechter wel bekwaam?