Politie waarschuwt voor valse telefoontjes en e-mails van Microsoft

Malgré les avertissements, les cas de hameçonnage ou phishing ont triplé en 2018 en Belgique.
getty Malgré les avertissements, les cas de hameçonnage ou phishing ont triplé en 2018 en Belgique.
De lokale politiezone VoDi (Voer en Dijle) waarschuwt voor criminelen die in naam van Microsoft valse e-mails versturen of via de telefoon zogezegd computerproblemen willen verhelpen. “Haak gewoon in. Dit zijn oplichters die geld willen ontfutselen”, klinkt het. 

De lokale politie krijgt de laatste tijd opnieuw verschillende meldingen van inwoners die lastig gevallen worden door criminelen die zich voordoen als medewerkers van de Microsoft-helpdesk. “Dan belt er een Engelssprekende ‘Microsoftmedewerker’ die zogenaamd computerproblemen wil verhelpen. De beller vraagt het slachtoffer om toegang tot zijn of haar computer en probeert vervolgens geld te ontfutselen. Microsoft zal nooit uit zichzelf contact zoeken met klanten. Wie computerproblemen heeft, kan alleen een verzoek indienen via de website van het bedrijf of door zelf de helpdesk te bellen. Wij adviseren mensen die zo’n telefoontje krijgen direct de verbinding te verbreken”, aldus de politie.

Valse e-mails

Daarnaast worden ook veel valse e-mails verstuurd. “Vaak kan u deze berichten al met het blote oog herkennen door het gebrekkig taalgebruik, een oud logo, rare aanspreking, bijlagen die dringend geopend moeten worden, enzovoort... Maar phishing is steeds moeilijker te herkennen, het ziet er altijd echter uit. Controleer daarom - zonder op de links in de e-mail te klikken - waar de snelkoppelingen in de e-mail naar verwijzen. Als die naar de gekende website verwijzen, is de e-mail echt. Als ze naar een onbekende website verwijzen, is het phishing.”

In dat laatste geval, beantwoordt u de mails beter niet. De politie raadt aan om ze door te sturen naar verdacht@safeonweb.be en ze zo snel mogelijk te verwijderen, ook uit uw prullenbak. Twijfelt u? Surf naar de oorspronkelijke website of bel met de instantie. Gebruik dan wel het officiële telefoonnummer en geen nummers die in de verdachte e-mail staan.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.