Politie bevrijdt negen illegalen uit truck, maar acht vluchten weg

Langs de E40 in Landen zijn zaterdagochtend negen Afrikaanse illegalen, onder wie enkele minderjarigen, aangetroffen in de laadruimte van een truck. Acht onder hen konden ontsnappen aan de wegpolitie, de enige vrouw in het gezelschap is wel geklist.

De negen illegalen, acht mannen en een vrouw, waren in een vrachtwagen gekropen met de hoop op een toekomst in Groot-Brittannië. De chauffeur zette zijn truck zaterdagochtend op de E40-parking in Landen om van zijn weekendrust te genieten. Plots hoorde hij geroep en gebonk op zijn cabine. Hij verwittigde de federale wegpolitie, die rond 8 uur de vluchtelingen - onder wie enkele minderjarigen - bevrijdde. Zij gingen evenwel op de loop. De politie-inspecteurs konden alleen nog een Soedanese vrouw oppakken. De anderen zijn spoorloos.


Rond de middag werd er wat verderop wel een Eritrese man aangetroffen met een gebroken voet. Hij liep de verwonding op toen hij over een beekje wilde springen. De man, die niet bij de acht weggelopen illegalen zat, werd naar het Heilig Hartziekenhuis in Tienen overgebracht en er nog diezelfde namiddag geopereerd.


De federale wegpolitie trekt nogmaals aan de alarmbel. "Voorheen werden illegalen met busjes gedropt op de snelwegparkings en slopen ze zo trucks in. Nu komen ze met de trein aan en trekken ze te voet naar een bos vlak bij een parking", klinkt het bij de federale wegpolitie in Bertem. "Zo goed als iedere nacht zitten onze vijf parkings (langs de E40 in Landen, Hélécine, Heverlee en Sterrebeek en langs de E314 in Rotselaar, red.) vol. Wij arriveren er vaak met twee politie-inspecteurs, maar dan staan ze ons met zijn tienen of vijftienen uit te dagen. Eens zal het uit de hand lopen. De vrees is er dat er, zoals in Groot-Bijgaarden onlangs, geweld zal ontstaan. In Heverlee was er onlangs twee keer sprake van dronken vluchtelingen. In de bosjes vlak bij de parkings vinden we dan ook vaak vele lege flessen champagne en wodka. We beginnen de illegalen ook te herkennen. Onlangs pakten we voor de vijfde keer dezelfde man op aan de Sterrebeekse parking." (SVDL)