Petitie om bankautomaat terug te krijgen is succes

NA SLUITING KBC-FILIAAL IS ER GEEN ENKEL BANKKANTOOR MEER IN DORP

Al sinds begin oktober vorig jaar moeten de inwoners van Leefdaal (Bertem) het zien te redden zonder bankautomaat. Wie cash geld wil afhalen, is al weken verplicht om een ommetje te maken van goed 5 km en dat doet de frustraties hoog oplopen. "De klachten bleven hier maar binnenstromen, dus zijn we met een petitie gestart die al meer dan 1.000 handtekeningen heeft opgeleverd", zegt initiatiefneemster Elien van krantenwinkel 't Schrijverke, die de petitie zal opsturen naar Febelfin om extra druk te zetten.

Een dorp zonder bankautomaat is als een café zonder bier. Met die frustrerende gedachte lopen de inwoners van Leefdaal nu al enkele weken rond. Sinds 11 oktober sloot KBC namelijk het laatste bankkantoor en daarmee verdween ook het enige overgebleven afhaalpunt voor cash geld. Een brug te ver, vond ook Elien van krantenwinkel 't Schrijverke en dus besloot ze een petitie op te starten voor haar mede-dorpelingen.

1.000 handtekeningen

"Het is absoluut onterecht waarom die automaat hier verdwenen is. Leefdaal telt 4.500 inwoners, bijna evenveel als Bertem, maar toch is er hier geen enkel bankkantoor meer en telt Bertem er 6. Nog elke dag worden we hier overstelpt door klachten en ik kan de mensen zeker begrijpen. Getuige ook de meer dan 1.000 handtekeningen die ik ondertussen verzameld heb. Wie ocharme 20 euro nodig heeft, moet daarvoor nu al 5 km omrijden naar Bertem. Is dat nog normaal?"

Vooral voor de senioren en de minder mobiele inwoners zorgt het verdwijnen van de automaat voor veel problemen.

"Het is niet alleen ambetant, maar ook gênant", vertelt de 82-jarige Yvonne Hap. "Heb ik geld nodig of moet ik een storting doen, moet ik rekenen op familie of vrienden om mij te vervoeren. Ofwel moet ik de bus nemen en dan ben ik al snel 2 uur verloren voor ik opnieuw thuis ben. Voor ons, senioren, zijn dat toch geen werken meer! Bovendien vind ik dit ook zeer gevaarlijk. Ik haal nu vaak meer geld af dan nodig is, maar wat als iemand met slechte bedoelingen dat in het snotje heeft? Dat is toch totaal onverantwoord."

"De mensen zijn zelfs zo wanhopig dat ze vragen of ze hier geen cash geld kunnen krijgen, maar daar kunnen wij als krantenwinkel spijtig genoeg niet mee beginnen", vult Elien aan. "Mijn vader Dirk heeft zelfs al mensen met de auto meegenomen naar Bertem, maar dat kan hij ook niet blijven doen. En wat met onze opbrengsten of die van een fuif? Onlangs was er een groot feest in café 't Pallekeshof, maar om de inkomsten naar de bank te brengen, moesten zij nu geen 500 meter maar wel 5 km omrijden, hetgeen totaal onverantwoord is. Bovendien vragen we zeker geen nieuw bankkantoor. Met een automaat alleen al zou het dorp meer dan tevreden zijn. Is dat nu zo moeilijk?"

Frustraties

Ook burgemeester Joël Vander Elst blijft gefrustreerd achter, want als lokale overheid kan hij niet veel doen.

"Ik wil wel benadrukken dat we KBC niet met alle zonden moeten overladen. Zij hebben effectief het laatste kantoor van Leefdaal gesloten, maar dat betekent ook dat ze hier als laatste gebleven zijn, terwijl de anderen al lang vertrokken waren", aldus Vander Elst. "Ik heb al gesprekken gehad met de kantoordirecteur van KBC, maar die brachten geen soelaas. Ze stelden wel voor om een cursus online banking te organiseren, maar dat houdt geen steek. Wat mij wel stoort, is dat ik al meer dan een maand aan het wachten ben op een antwoord van Febelfin (Belgische federatie voor de financiële sector, red.), want ik ben zelfs bereid om hen een gebouw ter beschikking te stellen."

"Ik ben wel tevreden dat men die petitie heeft opgestart, want zo voelt Febelfin zowel druk van de lokale overheid als van de inwoners. Komt er binnenkort nog altijd geen oplossing, zal ik samenzitten met Elien en Dirk van 't Schrijverke om te zien hoe we onze krachten kunnen bundelen."

Elien Overloop van 't Schrijverke nam het initiatief voor de petitie.
Vertommen Elien Overloop van 't Schrijverke nam het initiatief voor de petitie.
Hier sloot KBC in oktober het laatste bankkantoor van Leefdaal.
Vertommen Hier sloot KBC in oktober het laatste bankkantoor van Leefdaal.
Klant Yvonne Hap (82 jaar).
Vertommen Klant Yvonne Hap (82 jaar).