Vzw Durme koopt 4,6 hectare grond aan om natuur te laten herstellen

Al vierde aankoop van vereniging dit jaar in gemeente • in toekomst willen ze nog meer aankopen.

Michael Caproen van de vzw Durme toont het stuk grond dat werd aangekocht.
Geert De Rycke Michael Caproen van de vzw Durme toont het stuk grond dat werd aangekocht.
De vzw Durme heeft aan de Polsmeersen in Uitbergen een stuk grasland van 4,6 hectare aangekocht. Het is al de vierde aankoop dit jaar van de organisatie in Berlare. De bedoeling van is om de grond volledig te laten herstellen en een natuurlijke biotoop te creëren. In de toekomst is er ook de mogelijkheid om een wandelweg langs het aangekochte stuk te leggen. “Het is belangrijk voor ons om de natuur terug te laten herstellen op sommige plaatsen", zegt Thomas van Lancker van de vzw. 

De aankoop van het stuk grond stond al even op het programma, maar de vzw had pas recent voldoende financiële middelen om de grond aan te kopen. “We hebben dit kunnen doen uit de inkomsten van een wafelverkoop en tal van andere activiteiten. Niet altijd eenvoudig, maar we zijn wel tevreden dat we dit stuk kunnen aankopen hebben", klinkt het. De vzw koopt al jaren gronden op van privépersonen, met als bedoeling het gebied volledig te laten herstellen. Dat is ook de bedoeling bij dit stuk grond aan de Polsmeersen. “Wij willen hier rijke graslanden van maken, en terwijl een nectaraanbod creëren voor de diertjes. Insecten volop laten opleven en de sloten herstellen”, zegt Thomas Van Lancker vzw Durme. 

Vierde aankoop

“Om het landschap te laten herstellen, is het vooral belangrijk om geen pesticiden meer te gebruiken of het niet meer te bemesten. Voor de landbouwers hier in de buurt was de grond ook niet zo interessant omdat het bijzonder natte grond is", klinkt het. Het is al de vierde aankoop aan de boorden van de Schelde, en zo kan de vzw intussen een puzzel leggen en stukken natuur perfect laten aansluiten op elkaar. “Het gaat maar om een klein stuk dat we nu hebben aangekocht, maar het is heel belangrijk voor de natuur. Het is een nieuw stuk in onze puzzel en een belangrijke stap, maar er is zeker nog veel werk." Hoeveel ze betaald hebben voor de grond wil de organisatie niet kwijt, maar de vzw werkt vooral met eigen middelen. “Wij krijgen een klein deel subsidies, maar de rest betalen we uit inkomsten van activiteiten die wij doen." 

Langsheen het aangekochte stuk zou later ook een wandelweg aangelegd kunnen worden naast de vijver.
Geert De Rycke Langsheen het aangekochte stuk zou later ook een wandelweg aangelegd kunnen worden naast de vijver.

“Herstel kan vrij snel gaan”

Een landschap laten herstellen naar zijn oorspronkelijke biotoop is volgens De Lancker niet moeilijk. “Dit kan echt vrij snel gaan bij graslanden. Als we sloten opruimen, groeit alles snel op. Op een stuk grond hebben we zo zelf bloemen terug kunnen laten groeien die al 50 jaar niet meer bloeiden, en dat is leuk om te zien. Bij bossen kan het natuurlijk veel langer duren. Daar moet je toch 20 tot 30 jaar voor rekenen alvorens alles weer bij het oude is", klinkt het. “Wij zijn heel tevreden met deze aankoop, maar ons werk is zeker nog niet af.” In de toekomst is er ook de mogelijkheid om een wandelweg aan te leggen op het aangekochte stuk grond. 

Dit weekend organiseert vzw Durme ook een wandeling langsheen de gebieden in Berlare. De wandeling start om 14 uur aan de scheve villa in Berlare en wordt geleid door Michael Caproen. “Op deze manier willen we de mensen kennis laten maken met wat we doen en waar we naartoe willen met onze gronden”, zegt Caproen. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.