Van dierenpark naar speelparadijs

EENDENKOOI KRIJGT VOLGEND JAAR NIEUWE INVULLING

Schepen Steven Vandersnickt in de eendenkooi waar vandaag heel wat diertjes wonen. De beesten verhuizen en er komt een speelplein in de plaats.
Foto Katrijn De Bleser Schepen Steven Vandersnickt in de eendenkooi waar vandaag heel wat diertjes wonen. De beesten verhuizen en er komt een speelplein in de plaats.
De Eendenkooi krijgt volgend jaar een nieuwe invulling. Nog voor de opening van het toeristisch seizoen verhuizen de aaidieren naar de Nieuwdonk, nadien verdwijnen ook de vogels zodat de hele Eendenkooi een speelweide kan worden met aandacht voor de herstelling en het behoud van de oorspronkelijke natuur.

"Tegen de opening van het volgens toeristisch seizoen, in het voorjaar van 2018, moet de aaidierenweide aan de Nieuwdonk een feit zijn", zegt schepen van Toerisme, Steven Vandersnickt (Open Vld). "Aan het strand van de Nieuwdonk, langs de kant van de Eendenkooi richten we een weide in waar dieren zoals ezels en geiten vrij rondlopen. De kinderen zullen er tussen kunnen lopen om de beestjes te aaien." Die aaidierenweide is pas de eerste stap in een veel groter project: de herinrichting van de Eendenkooi. Die herinrichting maakt deel uit van het Natuurinrichtingsproject (NIP) van de Vlaamse overheid. Zo'n project staat in het teken van de herstelling, ontwikkeling en het behoud van natuurwaarden. Het project gaat verder dan enkel de Eendenkooi want ook Berlare Broek wordt erin betrokken.


Na de broedperiode van de vogels in de zomer van 2018 wordt de Eendenkooi zelf onder handen genomen. "Alle dieren die hier nu zitten, krijgen een nieuwe thuis elders. Adoptieouders zijn intussen voor elk diertje al gevonden", zegt Vandersnickt.

Authentiek

"Enkel de eendenkooi zelf, de enige authentieke eendenkooi in België die gereconstrueerd is, blijft behouden. Zo kunnen mensen hier nog steeds kennismaken met de geschiedenis en de werking van de kooi. Voor de rest wordt alles er rond, wat vandaag ook onder de term 'eendenkooi' valt, opnieuw ingericht. De dieren die er nu zitten, maken plaats voor speeltuin en speelweide", aldus Vandersnickt.


Zo komt er een picknickplaats, een wilgentunnel, speelplaats midden in de natuur, een waterspeelplaats, een vogelkijkhut, brugjes over het water en een pad door het natte gedeelte van het bos. "Het is de bedoeling om ook een verbinding te maken tussen de Eendenkooi en de Nieuwdonk zodat bezoekers gemakkelijk van de Eendenkooi naar de aaidierenweide kunnen. Dat moeten we eerst praktisch bekijken met DDS die eigenaar is van de Nieuwdonk."

Overzetboot

De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) draagt de kosten voor de werken. "Als gemeente bekijken we of we bijvoorbeeld een uitkijktoren kunnen plaatsen die binnen het project kadert", zegt schepen Vandersnickt. "In een nog latere fase zullen we ook de oevers van de Donkmeer onder handen, nemen, onder andere in de Brielstraat en langs de kant van het toeristisch infokantoor. Dan zullen we ook de steiger er opnieuw aanleggen en een nieuw zeilhuisje plaatsen. Dat zeilhuisje werd eerder deze maand weggehaald omdat het niet veilig meer was. Het is dan ook de bedoeling om de overzetboot daar een halte te geven zodat mensen er kunnen instappen", aldus de schepen.