Thor (5) beste maatjes met Christoff

ZANGER STEEKT OUDERS AUTISTISCHE KLEUTER EEN HART ONDER DE RIEM

Thor geeft zanger Christoff een high five, waarna ze samen een puzzel maken.
Copyright : Geert De Rycke Thor geeft zanger Christoff een high five, waarna ze samen een puzzel maken.
De vijfjarige Thor Braeckman heeft een bezoekje gekregen van Christoff. De zanger had niets dan lof voor de ouders van de kleuter met een aangeboren hersenafwijking. "Door zijn mooie woorden hebben we moed om door te gaan", zegt Nancy, de mama van Thor.

Ria Jacobs en Freddy Garré van het Kersthuisje in Overmere hebben Thor Braeckman (5) de avond van zijn leven bezorgd. Het koppel versiert hun huis elk jaar met meer kerstlampjes dan voordien. Daarmee willen ze iedereen laten meegenieten van het sprookjestafereel. Maar ook in de zomer dragen ze hun kerstboodschap uit. Ria is een grote fan van zanger Christoff. Ze kent ook het verhaal van Thor, het dorpsgenootje dat geboren werd met een genetische hersenafwijking waardoor hij een mentale en motorische beperking heeft. "Ik heb Christoff gewoon gevraagd of hij het gezin niet eens een bezoekje wilde brengen", zegt Ria. "En hij heeft gelukkig toegezegd."


"Een moment om nooit te vergeten," zeggen Nancy De Boever en David Braeckman, de ouders van Thor. "Ik ben zelf ook fan van Christoff. Toen Ria mij belde om te zeggen dat we hem mochten verwachten, liep ik al op wolkjes. We mochten het tegen niemand vertellen, omdat er dan te veel mensen aan onze deuren zouden staan, maar het was moeilijk om dat goed nieuws te verzwijgen." Door zijn beperking heeft Thor het moeilijk om dingen te plaatsen en om te communiceren. "Maar hij kent Christoff wel van de filmpjes die ik hem toon en van de muziek die hier regelmatig opstaat", zegt Nancy.


Toen Christoff het huis van Thor, zijn ouders, zus Dieuwke en broer Viggo binnen wandelde, herkende hij de zanger wel. "Hij zei 'Toff, Toff' en dat is al heel wat voor hem. De communicatie verliep in het begin een beetje moeilijk, Christoff is immers een vreemde voor hem", zegt Nancy.

Het hele gezin op de foto met Christoff: mama Nancy, zus Dieuwke, broer Viggo en papa David met Thor op zijn arm.
Copyright : Geert De Rycke Het hele gezin op de foto met Christoff: mama Nancy, zus Dieuwke, broer Viggo en papa David met Thor op zijn arm.

Kijkje in zijn kamer

"Maar Christoff heeft geen moment getwijfeld en hij is naast Thor op de grond gaan zitten om samen te puzzelen", vult Ria aan. "Hij gaf hem 'een high five' en het zat al snel goed. Christoff mocht zelf een kijkje nemen op Thors aangepaste kamer."


De zanger bleef een uur lang bij Thor thuis. Hij sprak zijn bewondering uit voor de ouders van Thor en voor wat ze allemaal doen voor het gezin. "Het is nu net door zo'n bezoekje en door zo'n mooie woorden dat we moed hebben om door te gaan", zegt Nancy. "Dat is niet altijd vanzelfsprekend met een kind als Thor. We zouden graag eens naar een show van Christoff gaan kijken, maar het is niet gemakkelijk om opvang te vinden voor Thor. Als een zanger van zo'n kaliber dan bij ons thuis komt, betekent dat wel iets. In zijn drukke agenda, met die avond onder andere nog twee optredens, vond hij toch een heel uur de tijd om ons te bezoeken en dat geeft een onbeschrijfelijk goed gevoel. We zullen nooit vergeten dat Ria en Freddy dit voor ons geregeld hebben", aldus mama Nancy.