Natuurliefhebbers, wandelaars en buurtbewoners pleiten voor jachtverbod in natuurgebied: “De hagel vliegt hier bijna langs je oren”

In week tijd tekenen 922 mensen petitie

Enkele buren en de vereniging willen dat het jagen in het natuurgebied stopt en starten daarom een petitie op.
Geert De Rycke Enkele buren en de vereniging willen dat het jagen in het natuurgebied stopt en starten daarom een petitie op.

De vereniging ‘Vrienden van de Schelde’ pleiten voor een jachtverbod in natuurgebieden de Paardenweide en de Paardenbroek. Hiervoor werd een petitie opgemaakt. Drie jagers hebben er nu vrij spel en schieten er volgens de buurtbewoners op los. Het gebied werd 15 jaar geleden aangelegd om de natuur en het leven er zijn gang te laten gaan. “Maar ze schieten nu zelfs vogelsoorten buiten het jachtseizoen neer”, zegt één van de initiatiefnemers Yvette Saerens. 

De buurtbewoners en de vereniging zijn de wanpraktijken van de jagers meer dan beu. Zij vragen aan Agentschap Natuur en Bos, de waterweg, minister Ben Weyts en kersvers minister van Leefmilieu Koen Van Den Heuvel om een jachtverbod in te leggen voor het natuurgebied aan de Kalkense Meersen,  aan de Paardenweide en Paardenbroek. “De jagers voeren hier een echt schrikbewind. Als ze komen jagen, schieten ze alle dieren die hun pad kruisen dood, ook al is het niet toegelaten", zegt Yvette. “Ze brengen zelfs mensen in gevaar omdat ze op elk moment van de dag schieten en het gebied vaak gebruikt wordt door wandelaars, fietsers en andere recreanten", klinkt het. 

Sommige buurtbewoners leven inderdaad in angst. “Sommige wegen vergeten ze af te sluiten en dan loop je toch nog op de dijk terwijl de hagel bijna langs je oren vliegt", zegt een bewoner die liever anoniem blijft. “Ze zijn ook absoluut niet vriendelijk tegen ons en jagen ons gewoon weg. We zijn niet meer op ons gemak en leven in angst. Dit moet stoppen", klinkt het. 

Met een duidelijk statement willen de actievoerders de jacht een halt toeroepen.
Geert De Rycke Met een duidelijk statement willen de actievoerders de jacht een halt toeroepen.

In februari is de jacht op de eenden officieel geëindigd, maar daar trokken de jagers zich niets van aan. “Om 8 uur ‘s morgens beginnen ze al te schieten op eenden en andere dieren. Dat terwijl er 15 jaar geleden alles aan gedaan werd om hier een mooie natuurplaats van te maken en de dieren hier goed te laten groeien. De schorren zijn hier vrij uniek, en het leven dat hier zit ook, maar wordt vernield door de jagers.” 

In dit natuurgebied wordt volop gejaagd en geschoten.
Geert De Rycke In dit natuurgebied wordt volop gejaagd en geschoten.

Het gebied is een habitat voor heel wat vogels in alle maanden van het jaar, en dat wil de vereniging en de buurt graag zo houden. “Er is al weinig natuur. De kuifeend, pijlstaart en vele andere vogels hebben hier hun perfecte woonplaats, maar worden bedreigd door de jacht", vult Yvette aan. 

Daarom heeft de vereniging een petitie opgestart, die intussen al 922 handtekeningen heeft verzameld in minder dan een week tijd. Er gaat ook een papieren petitie rond. “Wij willen gewoon dat de jacht hier stopt. Beheersjacht bij een teveel aan konijnen kan, mits controle en gebruik van vallen in plaats van geweren. Het is onaanvaardbaar en zorgt voor onveiligheid bij de vele mensen die hier passeren. Op 19 februari zitten we samen met de gemeente en alle organisaties. We hopen dat er geluisterd wordt en dat het gebied jachtvrij kan gemaakt worden", besluit Yvette. 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • William Van Geert

    Dik gelijk. Een echte schande al die macho onozelaars met hun “geweerken”!! Men durft er niet meer wandelen noch fietsen. En ocharme die onschuldige vogels e.a. beestjes. 1 deze dagen een ongeluk met mensen en dan is het weer eens te laat!!