Museum Donkmeer krijgt moderne make-over

DISCUSSIE ROND HERINRICHTING VAN 243.000 EURO

De Toeristische Dienst krijgt binnenkort een natuurlijke facelift.
Foto Geert De Rycke De Toeristische Dienst krijgt binnenkort een natuurlijke facelift.
Het Museum Donkmeer, met het Boerenkrijgmuseum en de Toeristische Dienst, krijgt een totale make-over. Het moet een belevingscentrum worden met de nadruk op natuur. Het project staat pas in de startblokken, maar toch is al discussie ontstaan. "243.500 euro is te veel voor de herinrichting van een museum", zegt gemeenteraadslid Piet Vandoolaeghe.

De gemeenteraad keurde de opdracht goed om van het huidige Museum Donkmeer een volwaardig belevingscentrum te maken. In het gebouw aan de oevers van het Donkmeer is vandaag een permanente expositie ingericht over democratie en over de Boerenkrijg. Ook de dienst Citymarketing, die onder andere de dienst toerisme omvat, is er gevestigd. "Het huidige museum heeft geen aantrekkingskracht meer. Met de herinrichting van het gebouw willen we zowel de toerist als de eigen inwoners meer laten genieten van alles wat onze prachtige gemeente te bieden heeft: natuur, toerisme en lokale geschiedenis", zegt burgemeester Katja Gabriëls (Open Vld).


De nadruk komt er dus te liggen op natuur. "Het wordt een belevingscentrum waar natuur centraal staat, er komt een kantoorruimte voor de dienst Citymarketing, een expositieruimte en er moet ook een ruimte zijn voor vzw Durme. Die organisatie zal in de toekomst mee de balie verzorgen en toeristen ontvangen. Zo willen we samen een sterk natuurverhaal schrijven", zegt schepen van Toerisme, Steven Vandersnickt (Open Vld).


Voor de herinrichting van het gebouw wordt een budget voorzien van 243.512,5 euro. "Te veel", zegt onafhankelijk gemeenteraadslid, Piet Vandoolaeghe.

"Onrealistisch"

"Ontwerpers kunnen een voorstel indienen en dat kost natuurlijk geld. Waarom kiest de gemeente er niet voor om een werkgroep samen te stellen met mensen uit haar eigen administratie en leden uit de GECORO; natuurverenigingen en de heemkundige kringen die onze gemeente rijk is? Er is binnen onze gemeente expertise genoeg en dan zal de kostprijs zeker geen 243.512,5 euro bedragen voor het aankleden van een paar kantoren en museumruimten."


Dat is volgens de meerderheid niet mogelijk. "Het is onrealistisch dat een nieuwe invulling volledig kan uitgewerkt worden door het eigen personeel. Externe expertise is hier noodzakelijk", reageert burgemeester Gabriëls.

Winnaar

"We werken uiteraard samen met mensen van het middenveld, waarvan vertegenwoordigers van onze eigen personeelsdienst, heemkundige kringen van de drie deelgemeenten, vzw Durme en de GECORO. Zij zetelen in de jury die de kandidaat-ontwerpers zal beoordelen."


De komende weken kunnen ontwerpers hun idee voor het nieuwe onthaalcentrum indienen. De jury beoordeelt die kandidaturen en selecteert vier ontwerpers. Zij krijgen dan de kans om hun idee grondig uit te werken. Uiteindelijk wordt tegen de zomer van volgend jaar de winnaar bekendgemaakt.


De winnaar zal het nieuwe museum bij de start van de nieuwe legislatuur vorm moeten geven.