Kinderen met beperking leren surfen op Donkmeer

De 11-jarige Fraukje samen met begeleidster Valerie zit neer op de surfplank.
Katrijn De Bleser De 11-jarige Fraukje samen met begeleidster Valerie zit neer op de surfplank.
De Nievdonckse Watersportvereniging geeft deze zomer kinderen met een beperking de kans om te leren surfen en zeilen. Een fantastische ervaring voor de kinderen en ook voor de ouders die vooral verwonderd waren over wat hun kind kan.

"Eén van de leden van onze club is kinesist in het UZ Gent. Zij kwamen met het idee aanzetten om kinderen die revalideren de kans te geven om de ervaring van surfen of zeilen op te doen", zegt Diane Krekels, voorzitter van de Nievdonckse Watersportvereniging (NWV). "Ook vanuit de overkoepelende dienst wordt de G-sport gestimuleerd bij watersportclubs, dus hebben we niet lang getwijfeld", vult Jan Muylaert aan.


De 11-jarige Fraukje Ledeine slaagde er gisteren, na vier dagen oefenen in om recht te staan op een surfplank. "Toen ik hier toekwam, was het nog moeilijk om op de plank te zitten zonder mijn evenwicht te verliezen, maar elke dag kon ik wat meer en nu sta ik recht", zegt ze. "Het was echt een fijne ervaring en ik hoop dan ook dat ik het nog eens mag doen." Fraukje lag vorig jaar twee maanden in coma nadat al haar lichaamsfuncties uitvielen. "Ze heeft alles opnieuw moeten leren. We stimuleren haar dan ook zoveel mogelijk om deel te nemen aan zulke dingen", zegt haar vader. "Toen we vroeger op reis gingen, was Fraukje steeds in het meer te vinden dus misschien vindt ze er op deze manier terug haar plezier in."

Louis toont trots dat hij zijn evenwicht kan houden op een plank.
Foto Katrijn De Bleser Louis toont trots dat hij zijn evenwicht kan houden op een plank.

Zelfvertrouwen

Voor de 10-jarige Louis David gaf de zeilinitiatie dan weer een boost aan zijn zelfvertrouwen. De jongeman heeft een vorm van reuma. "Die is nu wel stabiel maar zijn stabiliteit is niet altijd goed en hij heeft ook niet zoveel kracht", zegt zijn moeder. "Tegen alle verwachtingen in doet hij na vier dagen helemaal alleen aan windsurfen en hij geniet er duidelijk van dat hij het kan." (KDBB)