Kasteelpark krijgt speelbos

DOMEIN MOET NIEUWE TOERISTISCHE TROEF WORDEN IN CENTRUM

Enkele kinderen leven zich uit in het nieuwe speelbos.
Foto De Rycke Enkele kinderen leven zich uit in het nieuwe speelbos.
In het kasteelpark van Berlare is een natuurlijk speelbos aangelegd. Het werd ontworpen door de groendienst. Het speelbos is een volgende stap in de ontwikkeling van het kasteel en het omliggende domein tot toeristische troef in het centrum van de gemeente.

Het speelbos kon meteen op heel wat nieuwsgierige spelende kinderen rekenen. "Een plekje voor de kinderen ontbrak nog in ons kasteelpark", zegt schepen van Patrimonium Steven Vandersnickt (Open Vld). Parkwachter Stijn D'Hooge maakte het ontwerp. "Ik ben creatief met hout en daarom kreeg ik carte blanche van het gemeentebestuur. Voordat we konden beginnen met het maken van de speeltuigen, hadden we enkele maanden voorbereidingswerk. Een reeks Amerikaans eiken moest worden gerooid. Die bomen werden gerecycleerd tot speeltuigen en daarvoor kreeg ik de hulp van de groendienst. Enkele maanden geleden bouwden we met enkele vrijwilligers al een takkenwal om het speelbos af te bakenen."


Het werd een op en top natuurlijk speelbos met een treintje uit hout, een hindernissenparcours en trappen die uit boomstammen gehakt werden. Ook werd er een mikadoplein aangelegd en er kan muziek gemaakt worden op opgehangen boomstronken. Een berg zand maakt het compleet.

Treintje

Het speelbos kadert in de ontwikkeling van het kasteel en de domeinen errond. In 2008 kocht de gemeente het kasteelpark in het hartje van de gemeente aan. Sindsdien worden er werken uitgevoerd om het domein verder te ontwikkelen. "De betonnen omheining werd vervangen door een transparant hek, er werden wandelpaden aangelegd, er gebeurden heraanplantingen, de vijvers werden uitgebaggerd en er werden ornamenten geplaatst", zegt Vandersnickt. "Steeds meer wandelaars, joggers en natuurliefhebbers vinden de weg."


Ook vanuit toeristisch oogpunt wordt het kasteeldomein verder ontwikkeld. "Sinds kort loopt een lokaal wandelnetwerk door ons kasteelpark, dat steeds meer een toeristische troef wordt van onze gemeente", zegt Vandersnickt. "Binnenkort wordt er een architect aangesteld om het kasteel te renoveren. Later krijgen dan enkele gemeentediensten er hun onderkomen. Zo zal er plaats zijn voor het secretariaat, de dienst bevolking en de dienst vergunningen. Er komen ook een vergaderzaal en een trouwzaal zodat het kasteel dé plaats wordt voor feestelijke gebeurtenissen in onze gemeente."


Voor de renovatie- en instandhoudingswerken op het domein krijgt het gemeentebestuur subsidies van de Vlaams overheid omdat het om een beschermd monument gaat.