Jagers schieten wild in natuurgebied, vzw Vrienden van de Schelde vraagt opnieuw actie

De Paardenweide in Berlare is beschermd gebied,maar toch wordt er nog steeds gejaagd en schrikt het de vogels op.
Geert De Rycke De Paardenweide in Berlare is beschermd gebied,maar toch wordt er nog steeds gejaagd en schrikt het de vogels op.
Zaterdagnamiddag hebben jagers opnieuw het natuurgebied aan de Paardenweide in Berlare opgeschrikt. Het gebied is al jaar en dag erkend als natuurgebied en een plaats waar vele vogels samen komen om in alle rust te bekomen. Jagers hebben zaterdag evenwel opnieuw in het gebied gejaagd, wat verboden is. VZW De vrienden van de Schelde vraagt om actie. “Waterwegen en Zeekanaal weet dat er niet mag gejaagd worden, maar moet er ook beter op toezien", klinkt het. 

Het gebied rond de Paardenweide is zeer uitgebreid en loopt in Berlare en Wichelen. Al jaar en dag is het een beschermd gebied voor vele broedvogels, maar toch verstoren jagers er de rust waardoor de vogels weg gaan en niet meer durven terugkomen. De VZW kaartte het probleem al eens aan in februari, sindsdien was het rustig, maar tegenwoordig blijken jagers zich toch weer in het gebied te begeven. “Het gebied is er om natuur te creëren en een rustplaats voor heel wat watervogels", zegt Dirk De Mesel. 

Meer dan 1.000 handtekeningen 

In februari van dit jaar werd een petitie opgestart om de jacht daar stop te zetten en werden er handtekeningen verzameld. Op korte tijd werden meer dan 1.000 handtekeningen ingezameld om het jagen in dat gebied te stoppen. Dit werd toen overhandigd aan Waterwegen en Zeekanaal, die ook beloofde om actie te ondernemen. Maanden was het stil en leek het probleem opgelost, tot zaterdag. “De vogels verzamelen hier massaal. Zaterdag zat hier nog een Roerdomp (een speciale soort reiger, nvdr.), Dat is een bedreigde diersoort. Zijn rust wordt verstoord door de schoten van de jagers. Ook de andere diersoorten schrikken en blijven daarom weg. ” 

In februari werd al eens eerder opgeroepen om niet meer te jagen in het gebied, gisteren werd er toch opnieuw gejaagd.
Geert De Rycke In februari werd al eens eerder opgeroepen om niet meer te jagen in het gebied, gisteren werd er toch opnieuw gejaagd.

Respect voor natuur

De jagers weten uiteraard dat dit verboden gebied is, maar toch gaan ze er telkens in. Ze brengen hier niet alleen de vogels mee in gevaar, maar ook de mensen die door het natuurgebied wandelen of met de fiets rijden. “Wij hebben dit probleem al eens eerder aangekaart, maar willen het nog eens onder de aandacht brengen. Het is echt niet de bedoeling dat de jagers hier in het natuurgebied komen. Wij hopen dat ze respect hebben voor de vogels en de natuur, er zijn zoveel andere plaatsen waar ze kunnen jagen", klinkt het. 

De VZW Vrienden van de Schelde wil nog eens aandringen bij Waterwegen en Zeekanaal. “Ze kunnen er niet veel aan doen, maar misschien is het toch niet slecht dat ze iets meer komen controleren, of er iemand op afsturen die er kan op toezien dat er niet gejaagd wordt in het natuurgebied", besluit De Mesel. 
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Fred Seyl

  Wel, zojuist eens gekeken op de gewestplannen en dit gebied is deels ingekleurd als jachtgebied. Dus, jagen is er legaal.

 • Tim Heye

  Stop toch gewoon met jagen, laat de natuur haar werk doen en de echte jagers zoals de wolf te laten terugkeren. Jacht is ziek, niet van deze tijd en onverantwoord gevaarlijk. Als Disney het al zag in 1942, is het dan geen tijd om er een definitief einde aan te maken, want plezier hebben in het doden van een dier, dat kan echt niet meer.

 • Robin Verheyden

  Jagers hebben geen respect voor de natuur, noch voor het leven van dieren. Het wordt tijd dat men dat gebruik afschaft.

 • Thomas Boulange

  Hoog tijd om alle jachtvergunningen terug te herzien, dat alle jagers eens aantonen welk gebied hen toekomt om te jagen. En dat de jagers stoppen met zich te verschuilen achter 'evenwicht in de natuur te brengen', zo veel wild is er niet in het Antwerpse en al zeker zolang ze zelf (tam) wild uitzetten zoals fazanten, om daar dan als kleine kinderen op de kermis op te schieten.

 • Rayan El Arami

  Allee gij. Als je de jachtverenigingen moet geloven zijn het toch allemaal zo'n brave gasten die zich netjes aan de regels houden? Schaf die middeleeuwse praktijk af! Dan slaat men twee vliegen in één klap doordat dan gelijk ook alle vuurwapens voor mensen die ze niet voor het uitoefenen van hun job nodig hebben, verboden kunnen worden en er dus ook geen jachtongevallen en etc meer kunnen gebeuren.