Hier voelt de kerstman zich thuis

GEZIN MAANDEN BEZIG OM 80.000 LAMPJES OP TE HANGEN

Het gezin Garré is al maanden bezig met kerstlichtjes op te hangen.
Copyright : Geert De Rycke Het gezin Garré is al maanden bezig met kerstlichtjes op te hangen.
Tachtigduizend kerstlampjes zullen vanaf 2 december op, aan en rond het huis van de familie Garré branden. Het gezin is al sinds september bezig alles op te hangen. Voor de 23ste keer al versieren Freddy en Ria hun huis, steeds met nieuwe lichtgevende snufjes. "Is dit het huis van de kerstman?, vroeg een kind hier ooit eens", glundert Freddy.

80.000 kerstlampjes, 225 liter soep, 10.000 bekers, 500 lichtgevende gadgets voor kinderen en meer dan 11.000 te verwachten bezoekers. Al twee maanden wordt in de Pastoor Pennestraat in Overmere gewerkt om alles in gereedheid te brengen tegen 2 december. "Twee derde van de lampjes hangt al op", zegt Freddy Garré, die 23 jaar geleden begon met één lichtslinger in de tuin. "De stress begint te komen en veel slapen zit er niet meer in. Ik vrees toch altijd een beetje dat ik niet alles op tijd zal klaar krijgen."

Alle bomen en struiken in de tuin hangen vol met lichtjes en lichtgevende slingers.
Copyright : Geert De Rycke Alle bomen en struiken in de tuin hangen vol met lichtjes en lichtgevende slingers.

Jaar voorbereiding

Al voor het vierde jaar krijgt Freddy hulp van buurjongen Dylan. "Ik hou ervan na te denken over nieuwe plannen, om alles tot in de puntjes af te meten en het geeft een fijn gevoel als iets afgewerkt is", zegt Dylan. "Die microbe heeft hij van mij gekregen. Het is een passie die moeilijk onder woorden te brengen is, het maakt me gewoon zo blij als een klein kind", lacht Freddy, die een jaar bezig is met de kerstverlichting. "Na Nieuwjaar breken we enkele maanden af en tijdens de zomermaanden schuimen we al winkels en beurzen af voor de komende kerstperiode. De eerste ideeën voor volgend jaar beginnen nu zelfs al te groeien."

Een fietsende kerstman, een lamp en op de achtergrond 'prettige feesten', het zijn maar enkele voorbeelden van de vele lichtjes aan het Kersthuisje.
Copyright : Geert De Rycke Een fietsende kerstman, een lamp en op de achtergrond 'prettige feesten', het zijn maar enkele voorbeelden van de vele lichtjes aan het Kersthuisje.

Soep

Ook echtgenote Ria zet haar schouders onder het 'Kersthuisje'. "Samen met zus Sonja doe ik de kleine herstellingen aan lampjes die kapot zijn." Nog meer van hun tijd gaat naar de voorbereidingen om de bezoekers te ontvangen. "Vorig jaar kregen we 11.000 mensen over de vloer. Die moet je natuurlijk iets kunnen aanbieden. Ik maak verse soep, maar die gaat er zo snel door dat we het bijna niet kunnen volgen om ze klaar te maken. Daarom maakte ik nu vooraf al 150 potten soep van anderhalve liter. Die zitten thuis in de diepvries en in een diepvries bij een naburige horecazaak", legt Ria uit.

Copyright : Geert De Rycke

Ratten

Het was een bewogen jaar voor de bewoners van het Kersthuisje. "Twee dromen zijn in vervulling gegaan", gaat Freddy verder. "Ik droom al lang van lichtgevende Amerikaanse stokken in wit en rood. Vorig jaar kregen we een Amerikaan op bezoek en die heeft ze ons bezorgd. Bovendien gaan we na Nieuwjaar op reis naar Lapland, nog iets waar we al erg lang van dromen."


Maar het was niet allemaal koek en ei. "Onze zolder is niet groot genoeg om alle verlichting te stockeren en dus huren we een garagebox. Ratten hebben echter hun weg gevonden naar de box en hebben aan enkele lichtfiguren geknabbeld. Ondertussen hebben we het meeste kunnen herstellen", zegt Ria.

Christoff

Nu alle dromen in vervulling gegaan zijn, droomt Freddy al van iets nieuws. "Het zou fantastisch zijn mocht een artiest hier ooit een clip komen opnemen. We zijn grote fan van Christoff, maar dat mag natuurlijk ook iemand anders zijn."


Het Kersthuisje is te bezichtigen van 2 december tot 7 januari, telkens vanaf 18 uur. Alleen op kerstavond en oudejaarsavond branden de lampjes niet.