Gemeente overspoeld met oldtimers

EIGENAARS VAN OUDE LEGERVOERTUIGEN SLAAN TENTEN OP TIJDENS EERSTE LUCKIES RIDE

Luc Vermeir, Luc Uttendaele en hun echtgenotes richtten het decor in volledig in de sfeer van WOII.
Katrijn De Bleser Luc Vermeir, Luc Uttendaele en hun echtgenotes richtten het decor in volledig in de sfeer van WOII.
De eerste Luckies Ride bracht afgelopen weekend een 35-tal oldtimer legervoertuigen naar Berlare. De eigenaars sloegen er hun -oldtimer- legertentenkamp op en maakten er een gezellig weekend van. Elke deelnemer volledig in legeruniform en met een eigen verhaal over hun voertuig, waar ze één voor één trots op zijn.

Jeeps uit de wereldoorlogen, oude motoren, tenten en mensen in klederdracht toverden de weide en hangar aan Quote in Berlare om in een kamp uit de oorlogen, mét legertent van het Rode Kruis. Het idee kwam van Luc en Luc. "Vandaar de naam Luckies Ride", zegt Luc Vermeir die samen met Luc Uyttendaele en hun echtgenotes de Luckies Ride organiseerde. "We zijn allebei aangesloten bij Yeomanry, een club van mensen met oldtimer legervoertuigen die voornamelijk activiteiten organiseert in West-Vlaanderen. We wilden gewoon ook eens wat in onze eigen buurt organiseren", zeggen 'de Luccen'. De ouders van de echtgenote van Luc Uyttendaele stelden hun hangar ter beschikking en wat een gezellige bijeenkomst moest worden, werd meteen een groot evenement waarop familie en vrienden van de koppels de handen uit de mouwen kwamen steken. "Met 34 zijn ze hier om ons te helpen. Zonder hen was het niet gelukt."

Joeri Quintyn (achter het stuur) restaureerde al zes oldtimer legervoertuigen.
Katrijn De Bleser Joeri Quintyn (achter het stuur) restaureerde al zes oldtimer legervoertuigen.

Hobby

Zowat alle deelnemers zijn al bijna een leven lang geïnteresseerd bezig met oldtimer legervoertuigen. "In 1978 kocht mijn vader een Willys, dat is een jeep uit de Tweede Wereldoorlog. Ik kreeg al snel de microbe over en op mijn zestiende kocht ik me er ook één die ik helemaal zelf restaureerde", zegt Joeri Quintyn. "Intussen heb ik een kleine verzameling van zes voertuigen in mijn garage staan. Het werd een hobby om de voertuigen te restaureren. Steeds als er eentje klaar is en ik rij er voor het eerst mee rond voel ik me best wel erg trots." Joeri organiseert zelf om de twee jaar een rondrit voor voertuigen in De Haan en weet daarmee als geen ander dat het Berlaarse weekend, met enkele rondritten per dag, geslaagd is.


Davy Tiri zakte niet enkel af naar Berlare met een jeep, hij bracht ook een mini-versie mee van een Harley Davidson uit de oorlog. "Ik ben met niets begonnen en heb de Harley WLJ, de 'J' staat voor Junior, volledig zelf gebouwd. Het doel was om hem zo klein mogelijk, maar wel volledig na te bouwen en dat is gelukt. Het is al sinds mijn zeventiende een hobby om motoren zo klein mogelijk, maar toch berijdbaar na te bouwen", zegt Davy die ook vrouw Celine Danschutter en kinderen Ellen en Thomas meebracht. "Aanvankelijk zou de mini-Harley voor onze kinderen zijn, maar dat is voorlopig nog iets te gevaarlijk", zegt Celine.

Davy Tiri, met zijn vrouw Celine en dochter Ellen, bouwde zelf een Harley, maar dan in het klein.
Katrijn De Bleser Davy Tiri, met zijn vrouw Celine en dochter Ellen, bouwde zelf een Harley, maar dan in het klein.

Jaar voorbereiding

Luc en Luc zijn alvast tevreden over de eerste editie van hun Luckies Ride. "Er komt een volgende editie, maar dat zal pas voor binnen twee jaar zijn want zo'n weekend vraagt een jaar voorbereidend werk."