Geen asielzoekers op Ter Kapelle

MINISTERRAAD VINDT CAMPING GEEN GESCHIKTE OPVANGPLAATS

Dit terrein wou de campinguitbaatster ter beschikking stellen van asielzoekers.
Foto Geert De Rycke Dit terrein wou de campinguitbaatster ter beschikking stellen van asielzoekers.
Op camping Ter Kapelle zullen dan toch geen asielzoekers opgevangen worden. De ministerraad heeft het dossier van tafel geveegd omdat de locatie niet geschikt bleek. Zowel het gemeentebestuur als de buurtbewoners reageren opgelucht.

De uitbaatster van de private kampeerverblijfplaats Ter Kapelle liet afgelopen zomer aan Fedasil weten dat ze haar camping ter beschikking wilde stellen om asielzoekers op te vangen. Ze zou er plaats kunnen bieden aan 300 asielzoekers. Het dossier kwam al verschillende keren voor op de ministerraad, maar werd steeds uitgesteld. Intussen werd de locatie definitief afgekeurd.


De camping in de Sparrendreef in Berlare is nog gedeeltelijk in gebruik, maar een deel werd vijf jaar geleden gesloten nadat de brandweer een negatief verslag opmaakte over de veiligheid. Er zijn ook geen nutsvoorzieningen. "De camping kan perfect ingericht worden om mensen onderdak te geven. De leidingen voor de nutsvoorzieningen liggen klaar, binnen de veertien dagen kan het terrein operationeel gemaakt worden. Fedasil zou bijvoorbeeld kunnen zorgen voor containers en dan is dit een perfecte locatie", zei de campinguitbaatster eind vorig jaar.

Spreidingsplan

Dat de ministerraad beslist heeft om er geen asielzoekers op te vangen, is goed nieuws voor het gemeentebestuur van Berlare. "We hebben meteen gezegd dat het geen geschikte locatie is. Dat standpunt hebben we vanaf het begin ingenomen. De locatie is niet geschikt omdat er niet genoeg voorzieningen zijn", zegt waarnemend burgemeester Steven Vandersnickt (Open Vld). "Wat niet wil zeggen dat we geen begrip hebben voor de vluchtelingenproblematiek. We voldoen al vanaf het begin aan het spreidingsplan. Via het Lokaal Opvanginitiatief worden er in onze gemeente 22 vluchtelingen opgevangen en daarmee voldoen we aan de vraag."


Ook de buurtbewoners zijn opgelucht. "Als er op de zogenaamde camping, waarvan alleen nog een stuk weiland rest, vluchtelingen mogen wonen, dan kan elke landbouwer zijn weilanden verhuren voor 1.800 euro per maand. Waar eindigt het dan? We vinden het logisch dat de ministerraad dit voorstel afkeurde", klinkt het bij de buren die liever anoniem blijven. "We zijn speciaal naar hier verhuisd omdat het zo'n rustige wijk is. Met 300 asielzoekers naast de deur zou de rust ver te zoeken zijn. Het is gewoon te veel voor zo'n kleine gemeente om die massa mensen op te vangen. We zijn dus opgelucht dat alles bij het oude blijft." De campinguitbaatster uit Melle was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.