Cultureel centrum de Stroming bestaat 25 jaar: Tijd voor een renovatie, maar eerst weekend lang feesten

Directeur van de Stroming Stijn De Coster, schepen Carine Meyers en Michel Van der Haegen van de raad van bestuur.
Geert De Rycke Directeur van de Stroming Stijn De Coster, schepen Carine Meyers en Michel Van der Haegen van de raad van bestuur.
Cultureel centrum de Stroming blaast dit jaar 25 kaarsjes uit. Nu het gebouw een kwarteeuw oud is, is het toe aan een renovatie. “Onder andere het dak is toe aan vernieuwing, en we denken ook na over het plaatsen van zonnepanelen”, zegt Stijn De Coster, directeur van de Stroming. Maar vooraleer de werken van start gaan, wordt er eerst een groot feestweekend georganiseerd.

Dat het cultureel centrum al 25 jaar bestaat, is vrij uniek. “We waren in de regio één van de eersten met een centrum voor culturele activiteiten”, vertelt Stijn De Coster, directeur van cc de Stroming. “Toen we in het gebouw onze intrek namen, was het nog een jongensschool. Sindsdien werd er achteraan een nieuw gebouw bij geplaatst”, gaat De Coster verder. “We zijn ook zeer klein begonnen, met concerten rond klassieke muziek en opera. Het waren optredens van hoge kwaliteit, maar wel voor een beperkte markt.”

Nu het cultureel centrum een kwarteeuw oud is, zijn er ook enkele ingrepen nodig. “De tribune werd negen jaar geleden al eens aangepakt en is nog in goede staat, maar het dak is echt aan vernieuwing toe”, klinkt het. “We gaan airconditioning plaatsen en denken ook na over zonnepanelen.” De plannen voor de renovatie werden samen met de gemeente opgemaakt. “Ze zijn ook opgenomen in de meerjarenplanning, dus er zal zeker werk van gemaakt worden”, verzekert schepen Carine meyers (Open Vld).

Maar eerst feest

Maar voor er wordt gestart met de renovatie, wordt er gefeest. Het cultureel centrum viert dit weekend het jubileum met een groot feestweekend. De festiviteiten worden vrijdag 13 september afgetrapt met het Berlaars salon, waar heel wat kunstenaars uit de gemeente hun werk zullen tentoonstellen. “We hebben er dit jaar voor gekozen om geen thema te hanteren, en iedereen toe te laten die graag schildert of knutselt”, klinkt het.

Zaterdag staat er dan weer een groot feest op het programma. Het Jamaican Jazz Orchestra zal er voor een leuke sfeer zorgen, gevolgd door een dj-set van radio Martico. “Het is niet echt een fuif, maar je kan je wel verwachten aan dansbare muziek. Er zullen ook special acts zijn, maar daarover willen we nog niets kwijt”, lacht De Coster.

Zondag organiseert de Stroming een gezinsdag. “Vanaf 15 uur worden de aanwezigen getrakteerd op een grote taart en koffie, ter ere van onze verjaardag. Er zal ook gewerkt worden met lokale producten. Onder meer de producent van Berloumi komt langs met zijn nieuw product.” 

Meer budget

Intussen draait cc de Stroming ook op volle toeren. De gemeente heeft het budget dit jaar verhoogd en er worden meer voorstellingen georganiseerd. “Dit jaar hebben we 54 voorstellingen op de agenda staan, in plaats van 32. Ook de ticketverkoop ligt een pak hoger: dit jaar hebben we al 6.600 tickets verkocht, normaal schommelt dat aantal rond de 4.000. We mogen dus zeker spreken van een recordjaar”, aldus De Coster. “We focussen ook meer op shows in de deelgemeenten en op locatie, dat slaat zeker ook aan bij de mensen.”  
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.