Bewoners zien zachte bermen niet zitten

PETITIE TEGEN PLANTVAKKEN IN TWEE DAGEN AL 250 KEER ONDERTEKEND

De bewoners bij de lange waterplas in de berm van hun straat, die heraangelegd wordt. Ze vrezen dat plantvakken de situatie zullen verergeren.
Foto Geert De Rycke De bewoners bij de lange waterplas in de berm van hun straat, die heraangelegd wordt. Ze vrezen dat plantvakken de situatie zullen verergeren.
De bewoners van de Kerkstraat in Overmere zien de komst van onverharde bermen in hun straat niet zitten. "Op de Gentsesteenweg veroorzaakten de zachte bermen al heel wat problemen", klinkt het bij de buurtbewoners, die een petitie startten. In twee dagen tijd werd die al 250 keer ondertekend.

In de Kerkstraat in Overmere worden intussen al enkele maanden wegenwerken uitgevoerd. "De werken waren al aan de gang toen we te weten kwamen dat de harde bermen, die dienst doen als parkeerstroken, zouden verdwijnen. In de plaats komen er zachte bermen waarin planten een plekje krijgen", zegt buurtbewoner Willem Van Hoecke. "Dat voorbeeld hebben we al gezien op de Gentsesteenweg en we kennen de gevolgen ervan", zegt Jan Van der Sypt. Daarmee verwijst hij naar de vele incidenten in de plantvakken die er enkele maanden geleden kwamen. Automobilisten die uitwijken, rijden regelmatig in zo'n plantvak en het blijkt geen sinecure om er weer uit te geraken. "De plantvakken liggen iets lager dan de weg en als het regent, vormen ze eerder een modderpoeltje dan een plantvak. Het ergste was een vrachtwagen die erin vast geraakte", klinkt het bij de bewoners van de Gentsesteenweg.


Toen de bewoners van de Kerkstraat te horen kregen dat hun toekomst er ook zo uitziet, schoten ze in actie. "Ik postte was op Facebook over de onverharde bermen die hier zouden komen", vertelt Van Hoecke. "Meteen kreeg ik er massaal veel reactie op en werd mijn post gedeeld. Een dag later stond er een petitie online." Gisterenmiddag werd de online petitie al meer dan 250 keer ondertekend. "Deze online petitie heeft ons inziens nog meer draagkracht dan een petitie van deur tot deur wanneer mensen bijna niet anders kunnen dan tekenen. Nu moest iedereen die de petitie ondertekende uit eigen initiatief naar de website gaan", zegt Van der Sypt.

Onkruid

"We begrijpen het nut niet van deze plantvakken. Een geasfalteerde strook langs de kant van de weg wordt niet enkel gebruikt als parking, maar ook als we van onze oprit rijden om daarna veilig in te voegen in het verkeer. Bovendien kunnen vrachtwagenchauffeurs veilig uitwijken als ze elkaar kruisen en zo'n geasfalteerde stroken vraagt geen onderhoud. Want dat komt er ook nog eens bij natuurlijk: onkruid dat welig tiert", aldus de buurtbewoners, die met hun petitie naar het gemeentebestuur zullen stappen. "We gaan hen om raad vragen, misschien kunnen zij de hogere instanties nog overtuigen."

Parkeerdruk niet groot

De Kerkstraat in Overmere is een gewestweg en het is dan ook het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) die de werken uitvoert en de plannen maakte. "We kozen ervoor om hier plantvakken aan te leggen omdat bleek dat de parkeerdruk hier niet groot is en een natuurlijke infiltratie beter is voor de afwatering", zegt Marie De Vlieger van het AWV. "Bovendien gaat het slechts om een deel van de Kerkstraat, het deel het dichtste naar het centrum van Overmere blijven de parkeerstroken bestaan. Natuurlijk begrijpen we wel dat het voor de bewoners gemakkelijker is als ze op de parkeerstrook van hun oprit kunnen rijden. In samenspraak met het gemeentebestuur beslisten we om de maximumsnelheid in de hele straat te wijzigen naar zeventig kilometer per uur, ook waar nu negentig per uur geldt. De zones 50 blijven gewoon bestaan."