Berlare krijgt eigen voedselteam

NIEUW INITIATIEF IS GOED VOOR HET MILIEU EN LOKALE BOEREN

Pieter Vermeiren (links) nam het initiatief om in Berlare een voedselteam uit de grond te stampen.
Foto Geert De Rycke Pieter Vermeiren (links) nam het initiatief om in Berlare een voedselteam uit de grond te stampen.
Berlare krijgt een eigen voedselteam. Dankzij zo'n voedselteam krijgen lokale boeren een eerlijke prijs voor hun product en eten afnemers voedsel dat in de eigen regio gekweekt wordt. "Met één depot waar iedereen op hetzelfde moment zijn basisvoedsel afhaalt, is een voedselteam ook meteen een sociale aangelegenheid", aldus de initiatiefnemers.

Dendermonde, Lebbeke en Zele hebben er al één en binnenkort krijgt nu ook Berlare een eigen voedselteam. Zo'n voedselteam bestaat uit een groep mensen uit dezelfde buurt die samen rechtstreeks voedsel aankopen bij lokale boeren. Aankopers plaatsen een bestelling die één keer per week kan afgehaald worden in een gemeenschappelijk depot. "Lokale boeren krijgen niet enkel een eerlijke prijs voor hun waren, er zijn ook minder verpakkingen nodig en vooral: de voeding moet niet de halve wereld rondreizen", zegt Jan Haegeman van de overkoepelende organisatie van voedselteams.


Een nieuw voedselteam oprichten gebeurt vanuit geïnteresseerden zelf. In Berlare was het Pieter Vermeiren die met het idee kwam. "Dat gebeurde naar aanleiding van een lezing van Jan die georganiseerd werd door het GROS, de gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking. Bovendien wil ik me graag inzetten voor iets duurzaam, ik wil meer zijn dan enkel een consument", zegt Pieter. "Natuurlijk kan ik dit niet alleen, en daarom ben ik op zoek naar nog een vijftal mensen die mee op de kar willen springen. Eerder werden al flyers uitgedeeld en ik merkte al snel dat er in Berlare best wel interesse is hiervoor."

Sociale component

Geïnteresseerden kwamen al eens samen of zochten contact via het internet. "Het is niet alleen fijn om te weten dat er in onze eigen gemeente gelijkgestemden zijn, een voedselteam zorgt er meteen ook voor dat je nieuwe mensen leert kennen", zegt Pieter. "Mensen die hier slechts een straat vandaan wonen en die ik niet eens kende, heb ik door dit project leren kennen."


Boeren en andere producenten die voedsel aanbieden worden vooraf grondig gescreend. "We screenen uiteraard op de duurzaamheid van het product", zegt Haegeman. "Berlarenaren die lid worden van het voedselteam kunnen kiezen uit producten van producenten uit de groep binnen Zele, Dendermonde, Aalst, Lebbeke, Opwijk en Sint-Amands. Via een webshop plaatsen ze een bestelling die dan op een vast tijdstip kan afgehaald worden. We hebben al één producent uit Berlare zelf: Berloumi, de Berlaarse halloumi. Ook zij werden gescreend zodat we zeker zijn dat ze de melk die ze gebruiken bij lokale boeren halen." Ook voor boeren en producenten is het voedselteam voordelig: ze krijgen een correcte prijs voor hun waren. "Boeren krijgen vandaag van de supermarkten 21 cent voor één liter melk. Van ons krijgen ze 94 cent voor een liter."


Geïnteresseerden zijn welkom op de informatieavond op donderdag 24 november om 19.30 uur in de feestzaal van Overmere. Info: jan@voedselteams.be.