Ambachtelijke bakkerij verdwijnt

DOMINIEK D'HOOGHE BAKTE 31 JAAR LANG BRODEN OP STEEN

Een foto uit 1997. Dominiek en zijn zoontje rijden de broodbakken naar binnen.
Koen Baten Een foto uit 1997. Dominiek en zijn zoontje rijden de broodbakken naar binnen.
Bakker Dominiek D'hooge (52) stopt na 31 jaar met zijn bakkerij in de Kruisstraat in Overmere. De man heeft samen met zijn vrouw Claudine De Wilde (52) jaren zijn hart en ziel in de bakkerij gestoken maar nu is het tijd voor iets anders. "Ik heb de stiel altijd enorm graag gedaan, maar nu wil ik genieten van het leven", aldus Dominiek.

Dominiek begon op zijn 21 jaar als werknemer in een bakkerij. Vijf jaar later had hij de stiel onder de knie en begon zijn eigen zaak in de Kruisstraat in Overmere. Het was een echte warme bakker die volgens de aloude tradities aan het werk ging. "Toen ik samen met mijn vrouw de bakkerij begon, heb ik besloten om al mijn broden te bakken op steen, zoals de aloude traditie van vroeger." De oven werd geplaatst in 1989 en één keer vernieuwd, maar nog altijd wordt het brood gebakken op steen. "De ambacht was echt onze passie. Elke nacht stond ik op om 1 uur om te bakken, 31 jaar lang dag in dag uit", zegt Dominiek. "Ik leefde er echt voor, het waren bijzonder lange dagen, maar ik deed het met heel veel plezier." Sinds 2004 werkte Dominiek alleen in de bakkerij. "Elf jaar heb ik alles alleen gedaan. Mijn hart zegt dat ik brood moet blijven bakken, maar mijn verstand zegt dat het meer dan genoeg is geweest."


Dat de bakkerij er nu mee stopt, is geen beslissing van de laatste dagen. "Wij zijn er al heel erg lang mee bezig en hadden voor onszelf beslist dat het nu de ideale moment was om te stoppen." De bakkerij stond al een tijd te koop op het internet en werd meer dan 300 keer bekeken. Ondanks de vele kliks is er niemand gevonden om de bakkerij verder te zetten. "Er waren drie mensen die interesse hadden om de zaak over te nemen, maar uiteindelijk haakten ze allemaal af", klinkt het. "Jonge bakkers zien het niet zitten om op dezelfde traditionele wijze brood te bakken zoals wij het deden. Ze hebben hier nochtans een perfecte zaak waar ze direct in kunnen beginnen, maar het vele werk schrikt hen af."


De bakkerij in de Kruisstraat in Overmere is al meer dan 70 jaar aanwezig in het centrum, maar na de vele jaren komt er een einde aan. De klanten vinden het volgens Dominiek bijzonder jammer dat hij stopt en zullen hem zeker missen. "Ik heb de klanten allemaal persoonlijk bedankt en hen een gulle handdruk gegeven. We zijn in schoonheid geëindigd."

Bakker Dominiek met zijn vrouw Claudine en hun medewerkster tijdens de laatste openingsdag.
Koen Baten Bakker Dominiek met zijn vrouw Claudine en hun medewerkster tijdens de laatste openingsdag.

Ander beroep

Dominiek is nog niet van plan om met pensioen te gaan en wil nog een ander beroep uitoefenen. "Maar eerst ga ik thuis genieten van de vrije tijd en mijn sociaal leven. Ik kijk er enorm hard naar uit om op zondag eens met de fiets te gaan rijden in plaats van taarten of brood te bakken", lacht Dominiek. Hij mag dan wel voorgoed gestopt zijn met de bakkerij, Dominiek zal met plezier af en toe nog eens een brood maken voor zijn vrouw. "Taart of patisserie dat weet ik niet, maar een brood, absoluut, we moeten nog eten."