Afhaalbibliotheek is groot succes: afgelopen maand 1.000 boeken ontleend

Koen Moreau
Sinds de start van de coronacrisis heeft de gemeente Berlare gezorgd voor een aangepaste en veilige werking van de bibliotheek. De lezers appreciëren dit enorm, en dat toont zich ook in de cijfers. Er werd afgelopen maand enorm veel geleend. 

Bijna 1.000 boeken werden tijdens de maand april ontleend in de bibliotheken in Groot-Berlare. “Door alle maatregelen moest de bib natuurlijk ook sluiten, maar materialen uitlenen was wel nog steeds mogelijk”, zegt bevoegd schepen Carine Meyers. “Dit moest natuurlijk gebeuren op een veilige manier.” 

Wie een boek wil ontlenen uit de bibliotheek moet hiervoor gewoon bellen of mailen om een afspraak te maken. Je geeft daarna de titels van de boeken door en deze zullen klaargelegd worden op het afgesproken tijdstip. Nadien worden de boeken terug binnen gebracht via een speciale brievenbus. “De medewerkers plaatsen nadien de boeken 72 uur lang in quarantaine voor ze opnieuw in de rekken geplaatst worden en weer kunnen uitgeleend worden”, zegt Meyers. 

Dat het zo een groot succes ging worden was op voorhand niet verwacht. “Maar liefst 123 personen zijn al langs geweest tijdens de maand april”, zegt bibliothecaris Ann Pieters. “Normaal hebben we per maand tussen de 6.000 en 8.000 boeken die ontleend worden, maar dit proces nu is toch een pak arbeidsintensiever. We zijn heel tevreden dat we nog kunnen verder draaien en bezoekers ontvangen”, besluit Ann. 

Wie een boek wil ontlenen, kan dat door contact op te nemen via 052 43 25 55 of bibliotheek@berlare.be.