Advocate vraagt milde straf: "Mijn cliënte beseft dat ze fout was en ging door een hel na ongeval met eigen kinderen"

Het ongeval zorgde voor een ware ravage.
Geert De Rycke Het ongeval zorgde voor een ware ravage.
Nathalie C., die op 8 maart 2017 een zwaar ongeval onder invloed veroorzaakte waarbij haar eigen kinderen even in levensgevaar verkeerden, kent haar straf op 19 oktober. De vrouw riskeert een jaar cel voor het zware ongeval. Vorige keer moest ze zich laten controleren door een dokter op rijgeschiktheid, maar die oordeelde dat er geen probleem was. "Mijn cliënte is al bijzonder zwaar gestraft en kan het ongeval moeilijk van zich afzetten", aldus haar advocate. 

Het zware ongeval gebeurde rond 19.30 uur op de Emiel Hertecantlaan in Berlare. De 32-jarige vrouw was op weg naar haar toenmalige woonplaats in Wichelen na een uitstapje naar de speeltuin met haar kinderen. Ze dronk er ook enkele glazen wijn maar voelde zich nog in staat om te rijden. In totaal had ze 2,16 promille in haar bloed. Ook haar moeder was op dat moment aanwezig en heeft niet ingegrepen toen C. vertrok. Even later reed ze met een snelheid van 80 à 90 kilometer per uur in op enkele geparkeerde voertuigen. Haar kinderen liepen zware verwondingen op en verkeerden zelfs even in levensgevaar. Ze herstelden wel volledig. 

Het openbaar ministerie bleef bij de straf die het tijdens de eerste zitting uitsprak, maar zij dat er geen sprake meer was van ongeschiktheid. "Het blijven bijzonder zware feiten dus is de celstraf hier op zijn plaats", aldus Dries Tanghe. Naast de celstraf riskeert ze ook een geldboete van 2.400 euro en een rijverbod van twee jaar en drie maanden. Ze zal ook alle proeven opnieuw moeten afleggen. 

De vrouw had het tijdens de eerste zitting bijzonder moeilijk.
Geert De Rycke De vrouw had het tijdens de eerste zitting bijzonder moeilijk.

De advocaat van de beklaagde begrijpt niet dat het openbaar ministerie zo een strenge straf vordert. "Mijn cliënte is al zeer zwaar gestraft. Ze is door een hel gegaan waar ook haar eigen kinderen bij betrokken waren", klinkt het. "Na het ongeval moest ze een nacht de cel in kon ze zelf haar eigen kinderen niet bezoeken in het ziekenhuis. Mijn cliënte doet er alles aan om een goede moeder voor haar kinderen te zijn", klinkt het. 

Nathalie C. had in heel haar leven nog nooit een ongeval en beseft dat ze de foute beslissing nam om toen te rijden. "Ze had inderdaad wat gedronken, maar voelde zich niet dronken en nog in staat om te rijden. Anders had ze de kinderen met haar moeder mee gegeven", vult haar advocate aan. "Ik ben er van overtuigd dat er voor geen enkele moeder erger nieuws is dan te horen dat uw eigen kinderen er slecht aan toe zijn, dat beseft ze, en ik wil dan ook vragen om bijzonder mild te zijn voor haar in de straf", klinkt het. 

De politierechtbank zal uitspraak doen in deze zaak op 19 oktober. 
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Robert DE REU

    Zeker niet goed te praten, maar als ze hoopt op een beetje menselijkheid, dat mag ze vergeten, namelijk verkeerde rechtbank voor zoiets.