Acteurs 'Kiss me, Kate' dansen op het water

INDRUKWEKKENDE KOSTUUMS EN PRACHTIGE DECORS IN LICHTE MUSICAL

Dansen op het water, het kan dankzij een onzichtbaar ponton. Rechts vooraan Michiel De Meyer.
Kos, Luk Monsaert Dansen op het water, het kan dankzij een onzichtbaar ponton. Rechts vooraan Michiel De Meyer.
Onder luid applaus ging gisteren 'Kiss Me, Kate' van Festivaria in première. De musicalkomedie stond in schril contrast met het zwaardere 'Sacco en Vanzetti' dat er twee jaar geleden opgevoerd werd. "Dit is echt ontspanning op hoog niveau", klonk het in het publiek en op het podium. Of had het wat te maken met de nieuwe regisseur Tijl Dauwe?

Na meer dan tien jaar ononderbroken Frank Van Laecke op de regisseursstoel van de musical op het Donkmeer, was het nu aan Zelenaar Tijl Dauwe om de regie van 'Kiss Me, Kate' voor zijn rekening te nemen. De 'nieuwe' regisseur legde dan wel zijn eigen accenten, toch werden de grote lijnen van Festivaria gewoon doorgetrokken: de niet zo geheime mix van professionals, dansers, lokale figuranten en een massa vrijwilligers.


Topacteurs als Jan Schepens, Bert Verbeke, James Cooke, Michiel De Meyer, Line Ellegiers en Goele De Raedt waren de grote publiekstrekkers, maar het waren alweer de lokale talenten die ervoor zorgden dat het een musical werd om 'u' tegen te zeggen. Vaste waarden, zeg gerust lokale helden, zoals Rik Coppieters, Milène Van der Aa en Livia Vernimmen zorgden voor een extraatje en ook de honderd figuranten maakten het plaatje compleet.


Festivaria staat erom bekend om steeds enkele speciale effecten te voorzien tijdens de voorstellingen. Dat was nu niet anders. Er werd opnieuw gebruik gemaakt van het stukje Donkmeer dat het publiek scheidt van de scène, deze keer niet enkel met een bootje, er werd ook gedanst op het water. Dankzij een ponton dat niet zichtbaar was voor het publiek, leek het wel alsof de dansers over het water zweefden. Oldtimers werden met veel toeters en bellen de scène op het water opgereden, paarden draafden voorbij op de oever en ook het decor was dit jaar niet van de minste: de verschillende stukken schoven in en uit elkaar om zo naadloos te switchen tussen verschillende tijdperken: van het kleurrijke einde van de jaren veertig, naar de renaissance en zelfs even naar het vrolijke Tirol.

Een oldtimer wordt het podium op gereden.
Kos, Luk Monsaert Een oldtimer wordt het podium op gereden.

Vuurwerk

Naar goede gewoonte werd de voorstelling afgesloten met een knallend vuurwerk boven de scène. "Een ontspannende voorstelling waarin vooral de kostuums en het decor in het oog sprongen. Het waterspektakel maakte de dansen echt helemaal af", klink het in het publiek.


Ook een aantal bekende koppen wilden de première niet missen. Studio 100-baas Gert Verhulst kwam het talent van collega's James Cooke en Tijl Dauwe bewonderen. Leah Thys en Bart Van Avermaet kwamen voor Thuis-collega's Bert Verbeke en Michiel De Meyer supporteren.


Er zijn nog voorstellingen tot en met 2 september. Info: www.festivaria.eu

De cast na de première met uiterst links regisseur Tijl Dauwe.
Katrijn De Bleser De cast na de première met uiterst links regisseur Tijl Dauwe.
Het indrukwekkende decor met vooraan het 'waterpodium'.
Kos, Luk Monsaert Het indrukwekkende decor met vooraan het 'waterpodium'.
Figuranten en lokale bekenden delen het podium. Centraal in het rood Livia Vernimmen.
Kos, Luk Monsaert Figuranten en lokale bekenden delen het podium. Centraal in het rood Livia Vernimmen.