4,5 miljoen voor renovatie Kasteel

GEMEENTE GAAT GEBOUW OMVORMEN VOOR GEMEENTELIJKE DIENSTEN

Schepen René Kets aan het Kasteel van Berlare. Dat krijgt een functie als trouwzaal, bureauruimte en vergaderzaal.
Foto Didier Verbaere Schepen René Kets aan het Kasteel van Berlare. Dat krijgt een functie als trouwzaal, bureauruimte en vergaderzaal.
De gemeente Berlare gaat het Kasteel van Berlare compleet renoveren en omvormen tot een ceremonieel en administratief gebouw voor alle gemeentelijke diensten. De complete renovatie van het Kasteel, de bijgebouwen en de orangerie wordt geraamd op 4,5 miljoen euro.

In 2008 kocht het gemeentebestuur het Kasteel van Berlare aan voor 2,4 miljoen euro. Het domein behoorde historisch aan de heer van Berlare. Het werd in het begin van de 18de eeuw heropgebouwd door de familie van der Meersche, nadat het vorige gebouw door troepen van Lodewijk XIV werd verwoest. Sinds 1974 zijn zowel het Kasteel en zijn bijgebouwen, als het park volledig geklasseerd. Na de aankoop werd het park opengesteld voor het publiek en werd samen met het Agentschap Natuur en Bos een beheersplan opgemaakt voor het plan. Na jaren van studiewerk, is de gemeente Berlare eindelijk klaar voor de renovatie van de gebouwen.

Beschermde vleermuizen

De gemeenteraad keurde unaniem een opdracht goed voor de aanstelling van een architect of ontwerpbureau en trekt daarvoor 250.000 euro uit. "Ons doel is om alle gemeentelijke diensten onder te brengen in de gebouwen op het domein. Samen met de Dienst Onroerend Erfgoed werden de mogelijkheden bekeken", vertelt afscheidnemend schepen René Kets. "Het Kasteel krijgt een representatieve functie. Omwille van het historische karakter kunnen we er onmogelijk een lift voorzien zodat de toegankelijkheid voor het publiek beperkt is. Daarom voorzien we er een trouwzaal met receptieruimte, een vergaderzaal en bureaus voor burgemeester, secretaris en schepenen. De zolder kan later ingericht worden als polyvalente ruimte en de kelder zal dienst doen als opslag en technische ruimte", aldus Kets. "Ook aan de gevels van de twee bijgebouwen van het Kasteel wordt niet geraakt. Daar zijn wel mogelijkheden om bepaalde volumes aan te bouwen. Het zuidelijke gebouw met de grote houten poorten herbergt een kolonie beschermde vleermuizen op zolder en ook de oude paardenstal blijft intact. De rest van het gebouw wordt ingericht als gemeenteraadszaal, polyvalente ruimtes en enkele bureaus. Aan de achterzijde van de Noordelijke vleugel bouwen we een glazen straat die toegang biedt aan de loketten en burelen van onze gemeentelijke diensten. Ook op de eerste verdieping komen burelen." Op het domein staat ook nog een orangerie. "Een ideale locatie voor een mooie horecazaak. Ook daar mogen we een stuk aanbouwen voor een keuken en koelcellen. De orangerie kan dan volledig ingepalmd worden als gelagzaal. En de zaak is apart bereikbaar via de straat", geeft Kets nog mee.


Uiteraard heeft dit alles een serieus prijskaartje. "De totale renovatie, metselwerk, ramen en deuren, nieuwe vloeren en elektriciteit, dakwerken, verwarming en schilderwerken zijn geraamd op 4,5 miljoen euro. Aangezien het een historisch pand is, kunnen we rekenen op 3,4 miljoen euro aan subsidies. Uiteindelijk zal het de gemeente dus 1,1 miljoen kosten", besluit de schepen. Wanneer het project precies van start zal gaan, is voorlopig nog niet geweten.