"Ziel van de Donk gaat verloren"

BEWONERS BRIELSTRAAT ZIEN MET LEDE OGEN TOE HOE HUIZEN WIJKEN VOOR FLATS

Buurtbewoners Annie Quintelier en Koen Bracke bij het huis dat tegen vlakte gaat en wordt vervangen door een appartementsblok.
Copyright : Geert De Rycke Buurtbewoners Annie Quintelier en Koen Bracke bij het huis dat tegen vlakte gaat en wordt vervangen door een appartementsblok.
De bewoners van de Brielstraat, gelegen aan het Donkmeer in Berlare, vinden het jammer dat een leegstaand huis wordt afgebroken en vervangen door het zoveelste appartementsblok. De laatste jaren gingen heel wat huizen en voormalige horecazaken tegen de vlakte en werden ze vervangen door appartementen. "De ziel en het authentieke van de Donk verdwijnt", zegt buurtbewoner Koen Bracke.

Enkele weken geleden kregen de buurtbewoners van de Brielstraat een anonieme brief in hun brievenbus met de melding om te protesteren tegen de afbraak van een leegstaande woning en de komst van een zoveelste appartementsblok. "Het is jammer dat de briefschrijver anoniem blijft, want die persoon heeft wel gelijk. Helaas kwam de brief te laat, waardoor we niets meer konden doen", aldus Bracke.

Het Donkmeer was vroeger enkel omgeven door huizen.
Copyright : Geert De Rycke Het Donkmeer was vroeger enkel omgeven door huizen.

Terrassen

Annie Quintelier, die ook in de Brielstraat woont, vindt het zonde dat er alweer een mooie authentieke gevel verdwijnt. "Ze plaatsen hier liever van die vierkante kubussen in de plaats, voor mij kan het echt niet dat ze hier alles vol plaatsen met appartementen. Ook ik heb de brief gekregen, maar je kan na datum natuurlijk nog weinig beginnen", klinkt het. Naast haar woning werd enkele jaren geleden ook een blok gebouwd, waarvan de terrassen recht in haar woning zouden kijken. "Dat heb ik gelukkig wel kunnen tegenhouden. De terrassen staan dan nu misschien niet meer langs de kant van de zon, maar dat iedereen bij mij naar binnen kon kijken, vond ik absoluut niet kunnen", zegt Quintelier.

T1 Jan Schoefs van Spouwen-Mopertingen.
Copyright : Geert De Rycke T1 Jan Schoefs van Spouwen-Mopertingen.

Bowlingzaal

Ook horecazaken die stoppen worden dikwijls afgebroken en vervangen door appartementen. De bowlingzaal sloot vorig jaar de deuren en op die plek wordt er momenteel een appartemensgebouw van drie verdiepingen gebouwd. Ook café 't Paviljoen werd vorig jaar afgebroken en maakt plaats voor appartementen.


Koen Bracke, die ook lid is van VVV Donkmeer, dat voor het toerisme en activiteiten instaat, vindt dit een bijzonder pijnlijke zaak. "In plaats van toerisme te stimuleren jagen we toeristen weg met al die lelijke blokken zoals Lake View op te trekken. Het authentieke Donkmeer van pakweg tien jaar geleden bestaat niet meer. Het is net als aan de kust: alles volbouwen tot je alleen nog op appartementen kan kijken", zegt Bracke.


"Ik heb al eens aan het stadsbestuur voorgesteld om de benedenverdiepingen van de appartementen eventueel te gebruiken als horecazaak, maar dat is blijkbaar niet mogelijk. Als de teloorgang van horecazaken aan dit tempo verdergaat, blijft er binnenkort helemaal niets meer over en dan vrees ik dat het toerisme daaronder zal lijden", besluit Bracke.