"Ze worden er nog vaak verstoten"

KOPPEL MET DOCHTER MET DOWN HELPT KINDEREN MET MENTALE BEPERKING IN OEGANDA

Leon Peeters uit Kalken met zijn vrouw Brenda Mwesigwa en hun kinderen Jakob en Abel hebben samen met Willy Neels en zijn vrouw Katrien Raman, die met Naomi zelf een dochter met Down hebben en Annie Paelinck een vzw opgericht om kinderen in Oeganda te helpen.
Copyright : Geert De Rycke Leon Peeters uit Kalken met zijn vrouw Brenda Mwesigwa en hun kinderen Jakob en Abel hebben samen met Willy Neels en zijn vrouw Katrien Raman, die met Naomi zelf een dochter met Down hebben en Annie Paelinck een vzw opgericht om kinderen in Oeganda te helpen.
Willy Neels uit Overmere en Leon Peeters uit Kalken willen met hun vzw The Village Oegandese kinderen met een verstandelijke beperking helpen. Ook willen ze de bevolking leren die kinderen niet te verstoten. Hun drijfveer? Willy heeft een dochter met het syndroom van Down, Leon huwde een Oegandese schone.

Leon Peeters uit Kalken huwde Brenda Mwesigwa uit Rwanda. Het koppel kreeg twee kinderen: Jakob (6) en Abel (4). "Omdat we het hier goed hebben, wilden we iets terugdoen voor de streek waarvan ik afkomstig ben", zegt Brenda die eerst de vrouwen daar wou helpen. "Maar ik wou graag wat doen voor de kinderen daar. Zo zijn we op het idee gekomen om de kinderen met een beperking te helpen omdat het ook voor de moeder daar erg zwaar is", zegt Leon.


"In Oeganda worden kinderen met een mentale beperking vaak verstoten. Moeders zijn er vaak genoodzaakt om het geld te besteden aan de studie van een ander kind in plaats van middelen aan te kopen voor een gehandicapt kind. Middelen die er ook niet altijd zijn", zegt Leon. "Daar zijn mensen met een beperking nog steeds taboe, net zoals vroeger in België ook het geval was."


Om het project van de grond te krijgen gingen Leon en Brenda op zoek naar helpende handen. "Die vonden wij bij Annie Paelinck én Willy Neels en zijn vrouw Katrien Raman van De Kinderhoeve in Overmere." Willy en Katrien hebben zelf een dochter met het syndroom van Down. "We hebben geen seconde getwijfeld om mee onze schouders onder het project te zetten", zegt Willy. "Wij voelen hier in België al hoe we soms heel wat moeten doen om alles voor Naomi in orde te krijgen zodat ze goed terechtkomt. Hier is er tenminste ondersteuning, in Oeganda is dat niet het geval. Daarom willen we graag ons steentje bijdragen."

Intussen werden er al enkele klaslokalen gehuurd en zijn er al vijf Oegandese mensen aan de slag om de kinderen te begeleiden.
Copyright : Geert De Rycke Intussen werden er al enkele klaslokalen gehuurd en zijn er al vijf Oegandese mensen aan de slag om de kinderen te begeleiden.

Dagopvang

Intussen werden al enkele klaslokalen gehuurd in het Oegandese stadje Kabale en zijn er al vijf Oegandese mensen aan de slag om de kinderen te begeleiden. Regelmatig zakken ook heel wat Vlaamse vrijwilligers naar Oeganda af om de lokale mensen wat bij te brengen over hoe ze het beste aanpakken. "We zijn niet enkel een dagopvang voor kinderen met een beperking. We proberen ook zoveel mogelijk kinderen met een beperking op te sporen, want daar herkennen ze een verstandelijke beperking niet meteen. Bovendien willen we de ouders hulp bieden en hen voorzien van de basisdienstverlening."

Integreren

Op dit moment maakt vzw The Village werk van een eigen gebouw dat bestaat uit verschillende lokalen en een sanitair blok. "Het is de bedoeling om dat op termijn uit te breiden met een gemeenschapsplaats waar mensen met een beperking bijvoorbeeld een horeca-gelegenheid uitbaten voor iedereen, ook voor mensen zonder beperking en hen op die manier proberen te integreren in de maatschappij", aldus Leon.


Meer informatie over het project of financieel steunen: thevillagebelgium.blogspot.be