"Sagan is knap, dus voor hem roep ik ook"

'DORP VAN DE RONDE' VIERT FEEST TER ERE VAN WIELERICOON FRED DE BRUYNE

De doortocht van de Ronde, met Greg Van Avermaet vooraan.
De Rycke De doortocht van de Ronde, met Greg Van Avermaet vooraan.
In Berlare staat de doortocht van De Ronde gelijk aan feest. Dat de gemeente 'Dorp van De Ronde' werd, hebben ze te danken aan wielericoon Fred De Bruyne. Verschillende evenementen stonden dan ook in het teken van de Berlaarse wielrenner en Berlarenaar of niet, iedereen wilde erbij zijn.

"Wij zijn eigenlijk uit Wetteren, maar we hebben kameraden die in het Berlaarse Wielercomité zitten. We moesten hier vandaag aanwezig zijn", zegt Rudy De Clercq. "Ons hart ligt bij de wielersport. Een echte favoriet hebben we niet. We houden gewoon van de sport", vult echtgenote Lut Goossens aan.


"Ik heb toch een lichte voorkeur voor Greg Van Avermaet", zegt Cindy D'haese. En zo waren er wel meer.


De Donkgemeenten zijn gek op 'hun wielrenners'. De wielrenners uit onze regio: Greg Van Avermaet, Oliver Naesen en Preben Van Hecke. Dat was er ook aan te zien. De bootjes op het Donkmeer vormden de namen 'Greg' en 'Oli'.

Elise supportert voor 'Oli' én knappe Sagan.
De Rycke Elise supportert voor 'Oli' én knappe Sagan.

Jong en oud

Iedereen wilde erbij zijn, zowel jong als oud. De bewoners van woonzorgcentrum Ter Meere verhuisden een dagje naar een tent langs het parcours.


"Wielrennen is een sport die leeft bij onze bewoners", zegt hoofdverpleegster Anja De Bock, die samen met een heel team zorgde voor soep, een maaltijd en koffie in de tent.


"We zijn echt blij dat we de koers eens van dichtbij kunnen zien. Het gebeurt immers niet elk jaar", klinkt het bij de bewoners. Elise (78) zit alvast klaar met twee vlaggen: eentje van Oliver Naesen en eentje van Peter Sagan. "Oliver is van Berlare, dus we horen voor hem te supporteren. Sagan is een knappe man, dus voor hem wil ik ook weleens roepen", zegt ze.

Enkele ministers leggen bloemen aan het monument van wielericoon Fred De Bruyne.
De Rycke Enkele ministers leggen bloemen aan het monument van wielericoon Fred De Bruyne.

Bloemen neerleggen

Op verschillende plaatsen werd er ook een knipoog gegeven naar de geschiedenis, meer bepaald naar wielericoon Fred De Bruyne. Zijn zoon Peter kon er niet bij zijn, want die zat in India voor het werk. Peters echtgenote, Marjam Rosseel, kwam wel een kijkje nemen.


"Gigantisch, zo'n feest", reageert ze. "Het doet iets met je als je dit vanop de eerste rij mag meemaken."


Enkele ministers die met De Ronde meereden, namen de tijd om even halt te houden en bloemen te leggen aan het monument van Fred De Bruyne, waar ook André Tassenoy (88), jeugdvriend van Fred De Bruyne, koerste op een zelfgemaakt kunstwerk met maar liefst twaalf fietswielen die mee bewogen. Het wielercomité van Berlare maakte samen met de lokale horeca het feest compleet, met grote schermen, een bar en een ontbijt aan het geboortehuis van De Bruyne.