"Sacco & Vanzetti wordt groots"

FRANK VAN LAECKE EN DIRK BROSSÉ ZETTEN KROON OP 25 JAAR SAMENWERKING

Frank Van Laecke en Dirk Brossé werken samen aan Sacco & Vanzetti.
Foto Goossens Frank Van Laecke en Dirk Brossé werken samen aan Sacco & Vanzetti.
Festivaria maakte gisteren de muziek bekend voor 'Sacco & Vanzetti'. Regisseur Frank Van Laecke werkt voor de musical opnieuw samen met componist Dirk Brossé. De twee brachten hetzelfde stuk 25 jaar geleden ook al eens op de planken, maar kozen nu voor een heel andere invalshoek.

Berlaars regisseur Frank Van Laecke regisseerde in 1989 voor het eerst een musical voor Festivaria, de vzw die tweejaarlijks een spektakel brengt op het Donkmeer. Sindsdien is hij niet meer weg te denken uit de producties van Festivaria. "Na 26 jaar regisseer ik de musicals op het Donkmeer nog steeds met evenveel zin. Er zijn banden gesmeed die ik niet zomaar wil doorsnijden. Die musicals op het water zijn een stukje van mijn geschiedenis geworden. Het blijkt een pact te zijn dat maar blijft duren. Als ik het als een echte job ga zien of als ik het met minder passie zou doen, stop ik ermee."


Van Laecke bracht 'Sacco & Vanzetti' 25 jaar geleden voor het eerst op de planken. "Ik maakte toen een musical voor het Ballet van Vlaanderen", herinnert Frank zich. Voor de muziek vond hij toen een kompaan in Dirk Brossé. "Frank was toen bezig met een productie aan het kasteel van Laarne. Ik was daar zo van onder de indruk dat ik op zijn vraag inging. We zijn begonnen met een lijst met wel honderd onderwerpen. Uiteindelijk hebben we met geen enkel onderwerp wat gedaan. Frank kwam met 'Sacco & Vanzetti' aanzetten. We zagen dat onmiddellijk als een musical à la 'Les Misérables', een stuk zonder sprekende dialogen."


Vandaag, 25 jaar later brengen Frank en Dirk het stuk opnieuw. "Maar het werd toch iets heel anders. We kozen voor een nieuwe verhaallijn en het is niet doorlopend zang en muziek. We pikten er twaalf hoofdsongs uit en we gaven het stuk een filmachtige sfeer mee, net als bij 'Daens' en '14-18'", zegt Brossé. "We kozen voor Hans Peter Janssens als Vanzetti. Hij nam die rol ook 25 jaar geleden al voor zijn rekening. Jelle Cleymans speelt de rol van Sacco en voor Rosa Sacco vonden we de enige Vlaamse actrice die het lied 'Pietà' in de originele toonaard kan zingen: Deborah De Ridder", aldus Brossé. "We zien het zo groots als de musical '14-18', dat vraagt natuurlijk spectaculaire acteurs met stemmen die ook op het Donkmeer overleven", vult Van Laecke aan.

Blind vertrouwen

Brossé en Van Laecke werkten de voorbije 25 jaar samen aan musicals zoals '14-18', 'Daens' en 'Ben X'. Tijdens die samenwerking zijn de twee naar elkaar toegegroeid. "We zijn meer op elkaar ingespeeld en kunnen dus efficiënter werken", zegt Brossé. "Er is een blind vertrouwen gegroeid, we moeten minder samenzitten om tot een resultaat te komen. Maar het zou niet kunnen zonder de emotionele band die intussen gecreëerd werd. Toch sparen we elkaar niet, we blijven steeds even kritisch en dat is nodig", zegt Van Laecke. "We hebben er expliciet voor gekozen om onze ervaring van meer dan twintig jaar te gebruiken om tot dit resultaat te komen." Meer info is te vinden op www.festivaria.eu.