"Opgegroeid met Mary Poppins én kersttoespraak Queen"

HARRY DE PAEPE SCHRIJFT SAMEN MET JOURNALIST BOEK OVER ENGELAND

Auteur en zelfverklaard anglofiel Harry De Paepe.
Foto Geert De Rycke Auteur en zelfverklaard anglofiel Harry De Paepe.
Berlarenaar Harry De Paepe heeft samen met VRT-journalist Flip Feyten het boek 'Stiff Upper Lips - Waarom de Engelsen zo Engels zijn' klaar. De twee fervente anglofielen maakten samen een boek vol anekdotes over Engeland, telkens gebracht met een humoristische noot. "We willen tonen wie ze nu juist zijn, dat volkje aan de overkant van het water", aldus Harry.

"Net voor de Slag bij Waterloo lag de Engelse Wellington tegen een boom te rusten met de krant voor zijn gezicht. Toen een officier kwam vragen: 'Can you tell me your battle plans, sir?' nam Wellington de krant van voor zijn gezicht. 'To beat the French', was het antwoord van Wellinton, waarop hij rustig de krant teruglegde", vertelt Harry De Paepe (36) één van de vele anekdotes uit het boek.


"Deze anekdote is een verhaal dat verteld werd, het is niet bewezen, ik vertel het tijdens de radiouitzending. Maar het staaft de titel van het boek perfect: 'Stiff Upper Lips', een uitdrukking voor de koelheid die een Engelsman uitstraalt."

Mary Poppins

Harry is van kindsbeen af al erg geïnteresseerd in Engeland en zijn specifieke cultuur. "Het moet begonnen zijn in de jaren tachtig, toen ik nog een kleuter was. Mijn moeder nam de film 'Mary Poppins' op van de BBC. Ze programmeerde de videorecorder steeds een halfuur te vroeg zodat ook de Queen haar kersttoespraak erbij stond. Ik bekeek dan eerst altijd de hele speech. Daar is het ergens ontstaan, mijn liefde voor Engeland. Toen ik ouder werd, bleef mijn fascinatie groeien en uiteindelijk ben ik geschiedenis en Engels gaan studeren." Harry is vandaag geschiedenisleraar aan het Atheneum in Dendermonde. "In mijn vrije tijd schrijf ik al een tijdje artikels over de Britse politiek voor de nieuwssite Doorbraak.be, Knack.be en voor de website van VRT."

Anglofielen

Bij uitgeverij Vrijdag wisten ze al langer dat Harry rondliep met het idee om een boek te schrijven over Engeland. "De dag na brexit belden ze me op met de vraag of ik samen met VRT-journalist Flip Feyten een boek wilde schrijven over Engeland. Het klikte onmiddellijk met Flip: voor een deel kenden we dezelfde anekdotes over Engeland maar we vullen elkaar ook goed aan."


Het werd een boek over het 'anders-zijn' van de Engelsen. "Hun liefde voor Kerstmis, gekke sporten zoals schenen schoppen, hun aparte humor en de voorliefde voor excentrieke figuren komen aan bod, net als het koningshuis, het politieke systeem en brexit.


We willen iedereen tonen wie ze nu eigenlijk zijn, dat volkje aan de overkant van het water. Wij, Vlamingen, zijn nu eenmaal anglofielen: we kijken naar Britse series en we zijn fan van hun popsterren maar veel meer weten de meeste Vlamingen er niet over."


Harry De Paepe en Flip Feyten starten ook een vijfdelige radioreeks waarbij aspecten van het boek belicht worden. "Vanaf 1 oktober kan je ons op zondagavond op Klara horen. We vertellen dan honderduit met tal van anekdotes over de Engelsen. We doen dat natuurlijk met een kopje thee in de hand. Ja, met een wolkje melk", aldus de auteur.


Het boek is te koop in de boekhandel en kost 22,5 euro.