"Ik ben maar een gewone boerin"

MARIA BEAUPREZ KRIJGT ALLEREERSTE SOLIDARITEITSPRIJS

Maria Beauprez bij de uitreiking van de prijs.
Foto Goossens Maria Beauprez bij de uitreiking van de prijs.
Maria Beauprez van de boerderij met de jerseyrunderen in Uitbergen heeft de allereerste Solidariteitsprijs van de progressieve Berlaarse organisaties gekregen. Op haar boerderij maakt ze ijsjes, yoghurt en boter, maar ze vangt er ook jongeren en vluchtelingen op.

Langs de dijk van het Donkmeer ligt de boerderij van Maria Beauprez (53) en Pedro De Gelder (53). In de zomer vinden veel mensen hun weg er naartoe om te smullen van zelfgemaakte ijsjes. Maar ook in de winter komt er tijdens de openingsuren van het winkeltje heel wat volk langs om boter, kaas, rijstpap, yoghurt, melk en chocolademousse te kopen. Het koppel zorgt van 's morgens tot 's avonds voor dertig jerseyrunderen. Pedro houdt zich vooral bezig met landbouw en met de dieren. Maria maakt de lekkere hoeveproducten helemaal zelf met de melk van de beestjes.

Roemenië

Maar daarnaast zet het koppel zich ook intensief in voor mensen die het moeilijk hebben. "Ik ben eigenlijk maar een gewone boerin", begint Maria haar verhaal. "Maar een zestiental jaar geleden beslisten we om een zoon te adopteren uit Roemenië. Onze jongen was toen zeven jaar en hij vertelde regelmatig over de situatie in het tehuis waar hij vandaan kwam en over de honger die de kinderen er leden."


Maria en Pedro adopteerden nog een tweede zoon. "Maar we wilden ook wat doen voor de andere kinderen die achterbleven. Dus stuurden we hulp in de vorm van kledij, schoenen en andere tweedehandsmaterialen. Zelf gaan we nooit naar daar, dat is niet mogelijk met onze boerderij. Maar we sturen regelmatig een vrachtwagen vol spullen. Met Kerstmis zorgen we dat de kinderen uit zes dorpen een kerstpakket krijgen met nieuw materiaal." Het geld daarvoor zamelt Maria in via giften, subsidies van de gemeente, steun van de evangelische kerk en een potje in haar winkeltje.


Maar Maria zet zich ook in voor lokale projecten. Zo maakt ze voor de 11.11.11-actie elk jaar meer dan 3.000 rijstpapjes. En ook de boerderij wordt ingezet als sociaal project. "We zijn een zorgboerderij. Sam, een jongen met autisme, komt hier intussen al meer dan vijf jaar vijf dagen per week helpen. Voordat Sam hier was, hebben we een tijdje vluchtelingen opgevangen en nog eerder waren we gastgezin voor studenten uit het Oostblok. Eigenlijk hebben we hier altijd mensen in huis gehad. Als ons om hulp gevraagd werd, zeiden we altijd 'ja' en we hebben er alleen maar positieve ervaringen aan overgehouden en een goed gevoel. Het is heel leuk om te zien hoe mensen na een tijdje de taal kunnen, een job vinden en een goed leven kunnen uitbouwen."

Goed plannen

Op de vraag hoe ze alles gecombineerd krijgt, antwoordt Maria simpelweg "Goed plannen." En of ze nog tijd heeft voor zichzelf? "Ja, maar niet veel." Dan moet je zo'n job wel met veel passie doen? "We zijn gewoon altijd bezig. We staan elke ochtend op en we beginnen aan onze taak. Voor de rest staan we nergens bij stil. Maar het lijkt me logisch dat we het graag doen. Ik ben wel tevreden dat ik veel sociaal contact heb, hier in mijn winkeltje." Maria's drijfveer komt vooral vanuit haar geloof. Ze is evangelisch christen. "Heb je naaste lief zoals jezelf. Dat probeer ik te doen."


En dat Maria al veel gedaan heeft voor anderen, vinden ook de progressieve Berlaarse organisaties, die hun eerste Solidariteitsprijs aan haar schenken. "Met die prijs willen we mensen die zich inzetten voor de medemens erkenning geven", zegt Jan Van Hee.