"Herman zette onze gemeente op de kaart"

VOORZITTER WIELERTOERISTENCLUB DE DORPSVRIENDEN (76) STERFT AAN HERSENINFARCT

Herman De Bruycker overleed donderdag op 76-jarige leeftijd.
Foto Geert De Rycke Herman De Bruycker overleed donderdag op 76-jarige leeftijd.
Uitbergen verliest een monument met het plotse overlijden van Herman De Bruycker (76). Vijftig jaar lang was hij voorzitter van wielertoeristenclub De Dorpsvrienden, hij was ook dijkgraaf en hij zetelde in de dorpsraad. "Een dorpsfiguur die het verenigingsleven in Uitbergen levend hield", klinkt het. "Herman zette onze gemeente op de kaart, we gaan hem oprecht missen."

Net op het moment dat alles in gereedheid gebracht werd om de voorzittershamer van wielertoeristenclub De Dorpsvrienden na vijftig jaar door te geven, sloeg het noodlot toe. Herman De Bruycker overleed afgelopen donderdag plots aan een herseninfarct. De man was 76 jaar oud, maar voor Uitbergen nog steeds een monument. "Een man die onze gemeente op de kaart zette", klinkt het. "Iemand die nog echt geloofde in de kracht van Uitbergen en de kracht van een bloeiend verenigingsleven in onze gemeenschap."

Bloeiende vereniging

Eind deze maand, 26 februari om precies te zijn, is het exact vijftig jaar geleden dat Herman voorzitter werd van wielertoeristenclub De Dorpsvrienden. "De club bestond toen twee jaar en ze had het moeilijk om voort te gaan. Herman heeft de fakkel toen overgenomen en onder hem hadden we de voorbije vijftig jaar een bloeiende vereniging", zegt clubsecretaris Marc Duquet. "Onder hem fuseerde de wielertoeristenclub met het comité dat jaarlijkse de veldwedstrijden en de wegkoers organiseert in Uitbergen. Daar hechtte hij veel belang aan. In november was hij er nog bij. Zoals steeds was hij paraat vanaf de opbouw, totdat alles afgebroken is. Daarnaast was hij ook nog seingever voor de andere wedstrijden in Groot-Berlare."


Maar het meest genoot Herman als hij zelf op de fiets kon zitten. "Elke zondagochtend zijn veertig kilometertjes in de benen en dan zocht hij een plekje op een terras om een pintje te drinken, tot de rest van de club arriveerde. 'Ze zijn hier, mijn dorpsvrienden', zei hij dan. Hij genoot zichtbaar van die gezellige momenten." Afgelopen zomer vond Herman het welletjes als voorzitter. "Hij ging mee op zoek naar een opvolger. Die vonden we in Tom De Wilde en hij hielp mee met de voorbereidingen om op 26 februari alles door te geven. Dat hij nog lid zou blijven van de club, daar bestond geen twijfel over", zegt Duquet.

Dijkgraaf

Herman was meer dan 'een dorpsvriend'. Hij was ook actief in de Dorpsraad van Uitbergen en in het Kermiscomité. Tot het einde van zijn leven was hij dijkgraaf van de Polder van Belham, van 'zijn' polder zoals hij het poldergebied over de gemeenten Wetteren, Laarne, Lochristi, Berlare en Destelbergen noemde. Als jonge gast zetelde hij in de gemeenteraad van Uitbergen, van 1970 tot 1976, net voor Uitbergen fuseerde met Overmere en Berlare. "Ook na de fusie bleef Uitbergen zijn gemeente. We zijn niet enkel een Uitbergenaar verloren die veel betekende voor onze gemeenschap, maar ook een echte vriend. Een vriend waar ik 34 jaar mee samenwerkte, een vriend van zijn woord, waar ik altijd op kon rekenen", aldus Marc Duquet.