"Brokstukken krijgen een gezicht"

DUITS JACHTVLIEGTUIG DAT NEERSTORTTE IN KALKEN GERECONSTRUEERD

Cynrik De Decker en Pieter Janssens bij de brokstukken van de cockpit.
Copyright : Geert De Rycke Cynrik De Decker en Pieter Janssens bij de brokstukken van de cockpit.
Het Duitse jachtvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog, Gelbe 13, dat in Kalken neerstortte, werd afgelopen weekend gereconstrueerd. Vorig jaar ontdekte Pieter Janssens de overblijfselen van het vliegtuig na een zoektocht van een jaar. "We hebben heel wat persoonlijke materialen van de piloot gevonden. Zo krijgt het vliegtuig nu ook een gezicht."

Dat er een Duits jachtvliegtuig niet ver van de Bontinckstraat in Kalken was neergestort tijdens de Tweede Wereldoorlog is al jaar en dag een volksverhaal. Pieter Janssens (35) uit Overmere vlooide de verhalen uit en praatte met ooggetuigen. Na meer dan een jaar informatie verzamelen was het in oktober van vorig jaar eindelijk zo ver: de resten van het Duitse jachtvliegtuig, een Focke Wulf FW 190, worden boven gehaald. Daarvoor werkte Pieter samen met verschillende archeologen en met mensen van Belgian Aviation History Association Archaeology (BAHAAT).


De voorbije maanden onderzocht Pieter samen met Cynrik De Decker de brokstukken grondig. "Niet enkel het toestel is uniek in zijn soort, we vonden ook veel meer dan enkel brokstukken. In het staartstuk vonden we nog heel wat goed bewaarde papieren van de piloot. Onder andere een liefdesbrief van een Nederlands meisje, postkaarten en het soldijboek vonden we er terug. We vonden zo niet enkel brokstukken van een vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog maar ook een heel verhaal van iemand die het allemaal meemaakte. Op die manier wordt de oorlog opnieuw tastbaar en dat vind ik belangrijk. Ik wil dat mijn twee dochters weten wat er in die tijd allemaal gebeurd is. Deze stukken zijn ook meteen het bewijs dat oorlog toen en vandaag zinloos is."


Uit alles wat ze terugvonden, konden Pieter en zijn medewerkers opmaken dat de Duitse piloot opgestegen was in Nederland en dat hij de opdracht gekregen had om Amerikaanse bommenwerpers die General Motors in Antwerpen gingen bombarderen, aan te vallen. "Maar eens boven Sint-Niklaas kwam onze Duitse piloot in een luchtgevecht terecht en stortte neer", weet Janssens.

De Gelbe 13, het neergestorte vliegtuig.
Copyright : Geert De Rycke De Gelbe 13, het neergestorte vliegtuig.

Ooggetuigen

Bij de persoonlijke bezittingen vonden ze ook de portefeuille van de piloot, Willi Lück. "We vonden zelfs een portretfoto van onze piloot. Intussen hebben we ontdekt dat hij begraven ligt op het Duits kerkhof in Lommel. Onze ambitie was om familie van hem te vinden, maar dat lijkt voorlopig onmogelijk. Lück is in Duitsland een achternaam zoals 'Janssens' bij ons is, het wordt dus erg moeilijk om familie van hem te vinden. Wel hebben we intussen enkele ooggetuigen gevonden die het vliegtuig zagen neerstorten. Ook hun verhalen hebben we intussen helemaal uitgeschreven. Zo vallen alle puzzelstukken mooi in elkaar en kunnen we een totaal beeld geven van de piloot, zijn leven en het vliegtuig. Onze vondsten en verhalen willen we graag met iedereen delen op een expo."


Afgelopen weekend werden de verschillende brokstukken in de juiste vorm gelegd. Enkele maanden geleden gaven Pieter en zijn kompanen al een lezing in samenwerking met de heemkundige kring van Overmere.


Tijdens het weekend van 14 mei loopt in het parochiehuis in Kalken, Dorp 28, een expo van alle materialen in samenwerking met Castellum, de vereniging voor lokale geschiedenis in Kalken en Laarne.


Info over de zoektocht en de ontdekkingen: http://gelbe13.weebly.com

Deze portretfoto van piloot Willi Lück werd gevonden tussen de brokstukken van het vliegtuig.
Kos Deze portretfoto van piloot Willi Lück werd gevonden tussen de brokstukken van het vliegtuig.
Brokstukken van de motor en ...
Copyright : Geert De Rycke Brokstukken van de motor en ...
... het staartwiel werden in de juiste vorm gelegd.
Copyright : Geert De Rycke ... het staartwiel werden in de juiste vorm gelegd.