"'Boe' roepen naar de slechterik, dat is van alle tijden"

REIZEND POPPENTHEATER 'SLOEBER' HOUDT AL VEERTIG JAAR STAND

Het poppentheater werd 40 jaar geleden opgericht door vier bevriende koppels. Intussen houden hun kinderen het theater in leven.
Copyright : Geert De Rycke Het poppentheater werd 40 jaar geleden opgericht door vier bevriende koppels. Intussen houden hun kinderen het theater in leven.
Poppentheater Sloeber uit Berlare bestaat veertig jaar en dat vieren ze met een voorstelling voor volwassenen. Het reizend gezelschap met Sloeber en Tinneke in de hoofdrol is één van de laatste uit onze regio. "Ook in digitale tijden houden kinderen er nog van om 'boe' te roepen naar de slechterik."

Vier koppels die in 1976 de toenmalige jeugdclub ontgroeid waren, richtten toen een poppentheater op. "We waren te oud voor de jeugdclub, maar we wilden wel iets blijven doen. Per toeval kwam er iemand met het idee om een reizend poppentheater op te richten: 'Sloeber', met in de hoofdrol Tinneke en Sloeber", zegt Hugo De Backer (68) die er vanaf het begin bij was. "Toen had elk dorp nog een poppentheater, vandaag zijn we bijna de laatste der Mohikanen. Vooral omdat we een reizend gezelschap zijn, dat vraagt steeds een hele organisatie."


Intussen zijn het de kinderen van de oprichters die de organisatie overgenomen hebben en nog steeds doen ze alles zelf. "Iedereen doet hier wat van alles, maar langs de andere kant heeft ook iedereen zijn specialiteit. Zo is Hugo steeds de decorbouwer van dienst geweest, we hebben iemand die de poppen en de kleren maakt, iemand die zich meer met de teksten bezighoudt en ga zo maar door", zegt Niki vande Velde. "Het geheim om als poppentheater te overleven is dat we het allemaal graag doen en dat we alles op vrijwillige basis doen, zonder er zelf iets aan te verdienen. De centjes die binnenkomen na een voorstelling dienen steeds om nieuwe materialen aan te kopen. We zijn een reizend gezelschap, dat wil zeggen: steeds alles uit- en inladen met als gevolg dat onze materialen al snel slijtage vertonen", vult Sonia aan.

Het gezelschap repeteert voor de speciale editie voor volwassenen naar aanleiding van hun veertigste verjaardag.
Copyright : Geert De Rycke Het gezelschap repeteert voor de speciale editie voor volwassenen naar aanleiding van hun veertigste verjaardag.

Mondiger

Slaat poppentheater vandaag, in tijden van televisie, computer en iPads wel nog aan? "Natuurlijk wel. Het succes van een goed poppentheater blijft hetzelfde als veertig jaar geleden: kinderen vinden het nog steeds fantastisch om 'boe' te kunnen roepen naar de slechterik en om het hoofdpersonage aan te moedigen", zegt Niki. "Hoewel het publiek toch wel veranderd is", zegt Sonia die al 35 jaar bij Sloeber is. "Kinderen zijn mondiger geworden. Vroeger werden we meer gevraagd bij jeugdverenigingen, vandaag bestaat ons publiek voornamelijk uit scholen en bedrijven. Vroeger waren we echt een hoofdactiviteit, vandaag zijn we er soms om de kinderen bezig te houden terwijl de ouders aan iets anders deelnemen."

Volwassenen

Voor de veertigste verjaardag is er een speciale voorstelling voor volwassenen met drie panelen. 'Er vallen combinaisons uit de lucht' wordt gespeeld op 17 en 18 februari, telkens om 20 uur in cultureel centrum Stroming. Zondag 19 februari om 15 uur staat er de familievoorstelling 'Wie is de dief?' gepland. Tickets voor de volwasseneditie kosten 10 euro en moeten gereserveerd worden via sloeberfeest@gmail.com. Een toegangsticketje voor de familievoorstelling kost 2 euro, reserveren is niet nodig.