Mysterieuze metaalsplinters doen fietsers lekrijden

"In Berlaar rijden de jongste tijd opvallend veel fietsers lek door kleine metaalsplinters", signaleerde Dirk Aras tijdens de gemeenteraad. "Dat probleem bestaat al jaren. Soms komen ze met drie, vier fietsen achter mekaar binnen, met allemaal kleine metalen splinters in de banden", bevestigt fietsenmaker Alois Bertels het verhaal.

"We hebben de jongste tijd toch al zeker een twintig fietsbanden binnengekregen die waren doorboord door heel kleine metaalsplinters. We hebben ze lang bijgehouden in een luciferdoosje, maar op de duur hebben we ze toch weggegooid. Nu de gemeente een onderzoek gaat voeren, ga ik de splinters weer bijhouden. Ook de lekke banden zal ik bewaren", zegt fietsenmaker Alois Bertels. Zijn zaak ligt in de Smidstraat.

Fietspad geveegd

Volgens gemeenteraadslid Aras (Vlaams Belang) zijn de splinters afkomstig van de borstels van de gemeentelijke veegwagen. Burgemeester Walter Horemans (CD&V) spreekt die bewering tegen. "De metaalsplinters kunnen niet afkomstig zijn van de veegwagen, want ze zijn duidelijk verschillend van de veegborstels die in gebruik zijn. Het vermoeden bestaat dat de metaalsplinters afkomstig zijn van afbraakwerken of van een vrachtwagen die passeert met een lading aluminium. Het fietspad in de Smidstraat is inmiddels grondig schoongemaakt en het vuil is opgezogen, zodat het probleem verholpen zou moeten zijn." Dat zei burgemeester Horemans eerder al.

"Niet van borstels"

Schepen van Openbare Werken Jan Hendrickx (N-VA) onderzoekt nu de zaak. "Ik ben tot bij de fietsenmaker geweest. Die splinters komen hoe dan ook niet van onze veegborstels", zegt de schepen, die zo'n stalen borstel boven haalt. "Die veegborstels worden tweemaal per jaar vervangen. Ik heb de veegwagen nagekeken en ik heb niets gevonden. De fietsenmaker houdt nu op vraag van de gemeente alle lekke fietsbanden bij voor een onderzoek. Hopelijk kunnen we het mysterie oplossen", rondt de schepen af. (WAE)