Duo schuldig aan poging tot afpersing

De rechtbank van Mechelen.
David Legreve De rechtbank van Mechelen.
De rechters in Mechelen hebben twee mannen schuldig bevonden aan een poging tot afpersing. Ze kregen celstraffen van respectievelijk twee en drie jaar effectief. De twee bleven tot nu toe volhouden dat ze onschuldig zijn en wezen naar elkaar als opdrachtgever.

In mei 2018 ontving de politie een klacht van het slachtoffer. Hij had meerdere berichten ontvangen waarin de afzender om geld vroeg. Uit verder onderzoek kwamen de speurders terecht bij de twee beklaagden. Bij hun verhoor ging een van de beklaagden, Gert V.D.L., onmiddellijk over tot bekentenissen. 

“Ik heb die berichten gestuurd maar wel in opdracht van de andere”, luidde het. Hiermee probeerde hij de schuld in de schoenen van zijn kompaan Yannick C. te schuiven. De twee hadden elkaar leren kennen in de gevangenis kort nadat C. in de cel was beland voor een home-invasion. 

Opdrachtgever

C. ontkende de feiten. Volgens zijn raadsman was er niet alleen heel wat twijfel, maar bleek ook nergens in het dossier dat C. de opdrachtgever was. Hij vroeg de vrijspraak en ondergeschikt een werkstraf. Maar daar ging de rechtbank niet op in. “De feiten zijn hiervoor te ernstig”, motiveerde voorzitster Jessica Bourlet haar beslissing. 

C. werd zopas veroordeeld tot een effectieve celstraf van drie jaar. Zijn kompaan kreeg, eveneens door de ernst van de feiten, twee jaar cel opgelegd. Of er beroep zal worden aangetekend tegen het vonnis, is nog niet bekend.