DNA-analyse wijst uit: wolf doodde koe in Berlaar

Het dier werd op donderdagochtend opgemerkt in Grobbendonk

Photo News
De koe die dood werd teruggevonden in een weide in Berlaar is het slachtoffer geworden van een wolf, dat is nu wel zeker. 

De gemeente Berlaar en de eigenaars van het dier trommelden gisteren het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) op voor een DNA-analyse. “Heel uitzonderlijk hebben we die avond nog de stalen onderzocht. Het resultaat geeft aan dat het om een wolf ging en niet om een hond. De eigenaars van het dier kunnen nu een compensatie voor hun verlies aanvragen bij de overheid”, vertelt woordvoerder van INBO Koen Van Muylem. Bij het instituut ziet men sinds 2018 het aantal DNA-onderzoeken na een mogelijke aanval door een wolf stijgen. “Vroeger wees men al eens snel naar honden. Nu de wolf is teruggekeerd, is dat veranderd.”

Kempen

 Bij Welkom Wolf zijn de resultaten van het onderzoek geen verrassing. “Bij een gezonde koe zou het wel heel bijzonder zijn geweest, maar het ging om een dier dat zeer zwak was. Een wolf is getraind in het uitschakelen van zwakke prooien”, vertelt Jan Loos. De wolf beet op woensdagavond, op enkele meters van de weide waarin de koe werd gedood, ook nog een schaap dood. Hij werd eerder al gespot in Duffel en Lier. Vanochtend ontving Welkom Wolf een melding binnen uit het Kempische Grobbendonk, dicht aan het Albertkanaal. “Maar als hij wil, kan hij perfect terug naar één van zijn vorige locaties. De wolf is voorzien van een gps in zijn kop.” 

Beelden van de wolf in Duffel (door Maarten Cuvelier): 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Roger Rymen

  Wolven in Duffel en Lier, toch heel normaal niet, 't zijn dieren die hier altijd hoorden. Ik pleit dus ook voor de terugkeer van de beer en de lynx in de provincie Antwerpen. Sabeltandtijger niet want die was al uitgestorven, misschien toch wel de wolharige neushoorn.

 • Marnix Malone

  Die van Grobbendonk is een hoax op facebook. Dat ging om de Duitse Herder van de persoon die de foto postte en zich afvroeg of ze iemand kon foppen. Iedereen dus.

 • eddy vekemans

  De wolf zou en moest naar hier komen, wel nu ie er is los het maar weer op eh, en dan is hij nog beschermd ook net zoals marters. Ik snap er niks meer van. Men is hier in belgenlandje wel heel inventief met problemen te creëren.

 • Fatima De Clercq

  Buiten de nageboorte zie ik niet veel bloed. Mss gestorven en daarna de de wolf van geproefd. Gezonde koeien verdedigen hun kalf en zichzelf, vind het maar bizar.

 • kurt ornelis

  En nu? De weides waar koeien zitten ook afspannen met hoge hekkens en stroom opsteken? Een wolf hoort hier totaal niet thuis!