Bewoners laten warmteverlies woning controleren

Guido Verlinden richt de warmtecamera op de gevel van een woning om het energieverlies te meten.
Foto Legreve Guido Verlinden richt de warmtecamera op de gevel van een woning om het energieverlies te meten.
De gemeenten Berlaar, Bornem, Duffel, Puurs, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek nemen deel aan See2Do!, een Europees project dat inwoners wil aanzetten hun CO2-uitstoot te verminderen door hun woning energie-efficiënt te renoveren. De bewoners van een vijftig wijken waar heel wat huizen gerenoveerd worden, kunnen hun huis laten scannen op warmteverlies. Al tweehonderd gezinnen lieten zich inschrijven voor een scan.

"Na een eerste succesvolle winter vorig jaar starten we een tweede seizoen. Vorig jaar lieten een kleine driehonderd gezinnen zo'n scan uitvoeren", zegt Leen Synaeve, projectmanager bij Igemo. "Nu staat de teller al op meer dan tweehonderd aangevraagde scans. We gaan nu een vijftig wijken in zes deelnemende gemeenten doorlichten waar huizen staan die gerenoveerd moeten worden."

Begeleiding per gezin

Met de hulp van een thermografisch onderzoek kunnen inwoners het warmteverlies van hun woning via de gevels in beeld laten brengen. "Het gaat om foto's of scans die we nemen in de woning en die het warmteverlies aantonen. Als je dak niet geïsoleerd is, kan je heel duidelijk het warmteverlies zien. Na de scan worden de ingeschreven wijkbewoners mee opgenomen in een individueel begeleidingstraject. We geven ze advies op maat van hun woning over welke maatregelen ze kunnen nemen om hun woning energiezuiniger te maken. Ze worden ook verder begeleid bij de concrete planning en uitvoering van de renovatiewerken", legt Leen Seynaeve uit.


Voor de uitvoering van het project doen de gemeentebesturen een beroep op de intergemeentelijke vereniging Igemo en op Kamp C, het Centrum Duurzaam Bouwen en Wonen van de provincie Antwerpen.


Voor info en inschrijvingen: www.igemo.be/renovatieadvies of 015/28.60.21. (WAE)