Zorghuis Limburg opent haar deuren

De opening van het eerste Zorghuis van imburg lokte heel wat mensen.
Foto Van Galen De opening van het eerste Zorghuis van imburg lokte heel wat mensen.
Afgelopen zaterdag opende het eerste Zorghuis in Limburg haar deuren in de Hazerikstraat in Koersel. Dit Zorghuis, gelegen midden in de Limburgse natuur, moet een plaats zijn waar mensen met kanker tot rust kunnen komen.

In het warme huis zullen vrijwilligers dag en nacht praktische hulp en een luisterend oor bieden aan de gasten. Elk moment van de dag zal er minstens één persoon aanwezig zijn voor de praktische ondersteuning, gaande van het bereiden van maaltijden tot het doen van de was. Huisartsen en thuisverpleegkundigen staan in voor de medische en hygiëne zorg. Kankerpatiënten kunnen er omwille van uiteenlopende redenen terecht.

Extra ondersteuning

Alleenstaande zieken vinden er extra omkadering, andere mensen kunnen even hun mantelzorgers ontlasten en ook de verandering van omgeving zal sommigen deugd doen. Het Zorghuis biedt trouwens extra ondersteuning in situaties waar de partner van de patiënt de zorg combineert met een dagelijkse job.


Het verblijf in het zorghuis kost 40 euro per dag, een gedeelde wordt door de meeste mutualiteiten terug betaald. Het huis is de voorbije maanden flink gerenoveerd met dank aan de vele giften. Mogelijk zorgt ook Kom Op Tegen Kanker nog voor een structurele financiering. De opening afgelopen zaterdag gebeurde in aanwezigheid van minister Jo Vandeurzen (CD&V), mensen konden er het hele huis bezichtigen. (BVDH)