Windtunnel Flanders' Bike Valley ingehuldigd

EXACT EEN JAAR NA DE EERSTE SPADESTEEK IS COMPLEX KLAAR

De 3D-dummy die als testpersoon in de windtunnel opgesteld staat.
Foto Coenen De 3D-dummy die als testpersoon in de windtunnel opgesteld staat.
In Flanders' Bike Valley werden vrijdag de windtunnel en de BikeVille Incubator - een complex voor startende (fiets- en sportgerelateerde) bedrijven - ingehuldigd. Het totale kostenplaatje bedraagt 3 miljoen euro. De Limburgse renner, Tim Wellens, kwam de windtunnel alvast uittesten.

Paradepaardje van Flanders' Bike Valley is de windtunnel. Vier gigantische ventilatoren zorgen voor de luchtstroming in de windtunnel, die een lengte heeft van 50 meter, met een maximale windsnelheid van 108 kilometer per uur. Een voor Europa uniek lasergestuurd meetsysteem merkt de geringste veranderingen op inzake frame, positie op de fiets, helm en kleding. "Het systeem komt uit de F1", zegt Marc Hufkens, voorzitter van Flanders' Bike Valley. "Je kan echter ook voor andere sporten testen: van golf tot ski, schaatsen tot bobsleeën, zelfs paardensport. Bij al deze sporten zijn enorme verbeteringen mogelijk."

3D-dummy

Huidig testpersoon in de windtunnel is een uitgefreesde 3D-dummy van een niet nader genoemde Duitse toptijdrijder. Hij is volledig zwart ingekleurd voor het lasersysteem. "Zelfs zijn gezicht is onherkenbaar, omdat er portretrecht geldt", zegt Hufkens. Wie wel met naam genoemd wordt, is de Limburgse renner Tim Wellens, die 's middags de windtunnel met succes kwam uittesten. Naast Lotto Soudal kwam ook al BMC de windtunnel uitproberen. De renners stonden naar verluidt versteld. "Veel interesse is er ook vanuit Taiwan en China", zegt Hufkens. "Deze namiddag verwachten we nog heel wat buitenlandse delegaties. Ze merken ook dat innovatie hier zeer snel gaat."

50 jobs

Naast de inhuldiging van de windtunnel was er ook de opening van de BikeVille Incubator, een complex van 2.400 vierkante meter, waarvan LRM hoofdaandeelhouder is. "In dit complex kunnen 25 startende bedrijven of spin-offs terecht", zegt Hufkens. "Maar ook bedrijven met een link met wielrennen, topsport, innovatie, onderzoek of ontwikkeling van aerodynamische toepassingen zijn welkom." De incubator kan 50 jobs opleveren.


Flanders' Bike Valley is er echter niet alleen voor topsporters en -bedrijven, maar ook voor de recreatieve sporter en de gewone bezoeker of toerist. "Je kan ons zelf ook een bezoekje brengen", zegt CEO Bert Celis. "West-Limburg is een fietsregio met naast onze buurman, fietsenfabrikant Ridley, ook ontwerper van fietskledij, Bioracer, testcentrum Energylab, het circuit van Zolder en het mountainbikepark op de terril van Beringen. Je kan ook terecht in ons topsportrestaurant. De stad Beringen, Toerisme Beringen en Toerisme Limburg ondersteunen het project."


Meer info via http://www.flandersbikevalley.be