Weer twee kangoeroes doodgebeten: “Link met wolf August is eerder twijfelachtig”

De kangoeroe in Beringen.
TVL De kangoeroe in Beringen.
In Paal-Beringen zijn twee kangoeroes doodgebeten. De feiten gebeurden maandag al, maar kwamen nu pas aan het licht. De eigenaar linkte de feiten pas toen hij het nieuws zag over de doodgebeten wallaby’s in Balen door wolf August. “Maar hier lijkt het niet om een wolf te gaan", zegt Jan Loos van Welkom Wolf.

Dat wolf August in Balen enkele wallaby’s doodbeet op kerstdag was al bijzonder verrassend. Het dier steekt geregeld de Limburgse grens over in Leopoldsburg-Ham en werd er al meerdere keren gesignaleerd. Maar nu vermoedt een eigenaar uit Paal-Beringen dat ook zijn kangoeroes het slachtoffer werden.

Eén kangoeroe werd doodgebeten, de ander gebeten én voor een deel opgepeuzeld. “De omheining staat hoger dan anderhalve meter”, zegt eigenaar Ivan Swerts uit Paal. “En nergens zijn graafsporen te zien. Ik ben niet zeker dat het om een wolf gaat, maar de gelijkenis is eerder treffend.” 

Maar bij Welkom Wolf twijfelen ze. “Natuurlijk komt het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek ter plaatse voor een DNA-onderzoek, maar dit woongebied ligt aan de andere kant van de E313 en het Albertkanaal. Dat wil zeggen dat August beide wegen overstak, dat allemaal om net die twee dieren te doden? Bijzonder twijfelachtig. Het bijtgedrag is mogelijk ook van een vos of een hond.” 

Dat het om een andere wolf zou gaan, is ook niet logisch, denken experten. Een mogelijke tweede wolf zit in de regio Oudsbergen, meer centraal in Limburg. De kans dat die wolf zo ver is uitgeweken tot in Beringen is ook eerder vreemd. “Dan moeten we al aan een derde exemplaar denken, maar ook dat is uitzonderlijk.”

De kangoeroe in Beringen.
TVL De kangoeroe in Beringen.

DNA

Het feit dat na vier dagen verschillende sporen reeds verdwenen zijn, zal de identificatie van de moordenaar van de kangoeroes bemoeilijken. Op de omheining werden wel enkele haren gevonden die onderzocht zullen worden. “We hebben alsnog die dode kangoeroes bemonsterd op DNA, maar het is natuurlijk niet evident om daar nog iets op te vinden. De labo’s starten pas op na de kerstvakantie dus het zal nog enkele weken duren vooraleer we de eerste resultaten hebben. Op basis van de haren kan men wel terugvinden of die van een wolf, vos of hond zijn.”

Nieuwe waarnemingen kunnen altijd doorgegeven worden via het meldpunt Welkomwolf.be. Op die website staat ook alle informatie over hoe schapen en ander vee tegen wolven beschermd kunnen worden.
22 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • tony decabooter

  Niet twijfelen kosten door rekenen aan de vzw Welkom Wolf zij zijn de bron van dit probleem ,niet de geloste wolf , het dier weet van niets anders !

 • billy brenders

  Het is klaarduidelijk dat Pieter Rogiers een wolf is aangezien op elk artikel exact dezelfde comment door hem wordt geplaats. Beste Pieter, waar ik woonde zaten grote roedels wolven, snachts aten ze wel eens uit vuilnisbakken waar je zo naast ze door wandelde zonder gevaar, er werden geen mensen aangevallen tenzij er mensen stom genoeg waren diep de bossen in te gaan waar meermaals gehuil van kwam '' hier leven wij, kom hier niet binnen ''. Mensen beschermde daar tenminste hun dieren

 • Frans Dedokker

  Om de poen is het te doen, we steken het snel op de wolf en dan krijgen we het x3 vergoed..

 • Joris Peeters

  Geen enkele veeboer kan hier mee leven. Best gelijk de wolven laten 'verdwijnen'.

 • Piet Vanderhaagt

  Tja, everzwijnen, wolven, vossen, een handvol groene betweters hebben hier in het drukke dorp, zware industrie, vossen uitgezet, en zijn verontwaardigd dat er regelmatig een paar vossen worden plat gereden. Tijden zijn veranderd, leefgebieden aangepast, is hier nog wel een deftig vrij leven voor deze dieren ? Deze dieren hier vrij laten rondlopen is gelijk aan ze koelbloedig vermoorden omwille van de huidige omstandigheden. Ik hou ook van deze dieren, maar besef wel dat het niet meer kan...