Twee brandweermannen komen om bij zware brand in Beringen, ook vier gewonden

VTM
In Beringen, in Limburg, zijn twee brandweermannen omgekomen bij een hevige brand in een leegstaand pand, nadat een deel bij een flashover was ingestort. Dat bevestigt zonecommandant Bert Swijsen. Er vielen ook vier gewonden tijdens de interventie. Wat de oorzaak van de brand is, is nog niet duidelijk.

Heel vroeg deze ochtend vatte een leegstaand gebouw in de Koolmijnlaan in Beringen vuur. Terwijl de interventieploegen het gebouw binnendrongen om de brand te bestrijden, heeft zich een ontbranding van de hete rookgassen in het gebouw voorgedaan, zegt de zonecommandant. Niet alle brandweermannen konden zichzelf daarbij in veiligheid brengen. “Door de hitte en de drukgolf stortte een deel van het gebouw in”, klinkt het in een persbericht.

“De maximale inzet van alle collega’s tijdens de zoekactie ten spijt, werden de 2 vermiste brandweermannen helaas levenloos teruggevonden door hun collega’s”, aldus Bert Swijsen. “Het gaat om twee vrijwilligers, twee jonge vaders. Ze hadden voldoende ervaring maar er is helaas altijd een risico. Het is niet de bevatten dat ze er niet meer zijn. Het gaat om twee goedlachse kerels, die deel waren van een grotere vriendengroep. Dit is een zwarte dag voor ons korps.” 

LEES OOK: Levensgevaarlijk voor elke brandweerman: wat is een flashover?

Daarnaast raakten ook vier brandweermannen van de zone Zuid-West Limburg gewond, drie mensen lichtgewond en één persoon zwaargewond. De lichtgewonden zijn met een rookintoxicatie naar het ziekenhuis in Heusden-Zolder gebracht, maar mochten intussen het ziekenhuis verlaten. Eén brandweerman is met zwaardere verwondingen naar het ziekenhuis in Leuven gevoerd. Alle drie de slachtoffers zijn van de post Heusden-Zolder.

Burgemeester Mario Borremans (GOED) van Heusden-Zolder was ook zichtbaar geëmotioneerd na de persconferentie bij de lokale politie Beringen-Ham-Tessenderlo. “De mensen van ons korps reageren zeer verslagen”, aldus Borremans.

Gerechtelijk onderzoek

De brandweermannen die bij de interventie aanwezig waren, worden momenteel opgevangen en krijgen psychologische ondersteuning. De zonecommandant bedankte ook alle ploegen en veiligheidsdiensten voor hun inzet. “Ik wil de betrokken ploegen en de getroffen families mijn steun betuigen. Dit is een zwaar verlies voor de brandweer.”

De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Er wordt wel aan de buurtbewoners in Beringen-Mijn gevraagd om ramen en deuren gesloten te houden wegens geurhinder. Brandweer en politie vragen om de buurt van de Koolmijnlaan in Beringen te vermijden. De Koolmijnlaan blijft tot nader bericht afgesloten voor alle verkeer.

De gerechtelijke diensten zijn intussen een onderzoek gestart naar de oorzaak van de brand. In het verleden waren er al brandjes in het leegstaand gebouw aan de Koolmijnlaan in Beringen. “De politie trof er wel eens personen aan. Het gaat echter om een onbewoond pand. We hebben voorlopig geen indicaties dat er voorbije nacht iemand aanwezig was, “ vertelde de burgemeester van Beringen Thomas Vints (CD&V). 

Internetgazet Beringen132 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Cor Dierckx

  Triestig is het om zo je leven te laten maar ik vraag me af waarom die risico's nemen voor iets waar niets te redden valt, is het dan niet beter het gewoon laten uitbranden i.p.v. binnen te gaan nu is dat toch ook zo.

 • Karel Van Beeck

  Leegstaande panden, Verplicht op bepaalde tijd (kort) bewoonbaarof bedrijfsklaar maken of verplichte afbraak.

 • Jan Van Balen

  Jan Van Balen Deze vrijwilligers betaalden met hun leven voor een brand die hoe dan ook is kunnen ontstaan in een leegstaand band.Een onderzoek door de gerechtelijke diensten dient dan ook tot op het bot uitgevoerd te worden. Indien blijkt dat opzet de oorzaak is dienen de betrokkenen opgespoord en zwaar veroordeeld te worden. Ik leef mee met de familie en het korps.

 • Ellen Debord

  Leegstaand gebouw...gewoon laten branden i.p.v. leven riskeren. Echt spijtig. Sterkte aan de familie

 • marie-claire de bosscher

  zwaar verlies voor de brandweer, nog zwaarder voor de gezinnen.... rust in vrede helden !