Tien ton vis weg uit putvijvers

VISSERSCLUB DE GOUDEN KARPER VERMOEDT DAT STROPERS AAN HET WERK ZIJN

Met grote netten worden de vissen geteld in de putvijvers.
Hans Put Met grote netten worden de vissen geteld in de putvijvers.
Bij vissersclub De Gouden Karper is tien ton vis verdwenen uit de 'putvijvers' - de vroegere vijvers van de mijn. Daarmee is ongeveer 25.000 euro in rook opgegaan. Het visbestand wordt elk jaar flink aangevuld, dus vermoedt de club dat stropers aan het werk zijn.

Voorzitter Hans Frederickx voelde al langer nattigheid. "Vorig jaar kregen we de indruk dat er toch wel erg weinig vis (karper en brasem, red.) in onze vijvers zat. Wij namen contact op met een bioloog die ons voorstelde om een Nederlandse professionele firma een sleepactie te laten uitvoeren, met een boot. Zo kunnen ze onderzoeken hoeveel vis er nog in de vijver zit. Vorig weekend was het zover: met een groot net werden onze twee vijvers afgesleept. Bleek dat het resultaat nog ver onder onze verwachtingen lag. 1.500 tot 2.000 kilo zit er in de put, terwijl er jaarlijks 3.000 kilo wordt bijgezet. De mogelijkheid dat er een meerval (een moorddadige roofvis, red.) aan het werk was, werd geschrapt. Die hadden we immers ook moeten zien verschijnen in de netten, tenzij hij er telkens onderdoor geraakte", zegt Frederickx.


Blijft nog één piste over: stropers. "Het domein is afgesloten met een slagboom, maar als je echt wil kan je er van overal op via de bosjes. Bewaking met camera's is er niet: er is geen stroom omdat het stadsbestuur (eigenaar van de vijvers, nu de mijn dicht is, red.) daarin niet wil investeren. Vorig jaar nog heb ik van militaire vissersclub Patria uit Leopoldsburg gehoord dat daar illegaal gevist werd."


De putvijvers zijn enkel toegankelijk voor de leden, een honderdtal. De club onderhoudt de vijvers en baat een eigen clublokaal uit. Een klacht bij de politie is voorlopig niet ingediend: "We hebben nooit iets gemerkt en hebben dus ook geen zekerheid dat er sprake is van stropen", zegt de voorzitter.

Hans Frederickx ( links) en Jef Poglavec vermoeden dat er 's nachts vissen gestolen worden uit hun vijvers.
Mine Dalemans Hans Frederickx ( links) en Jef Poglavec vermoeden dat er 's nachts vissen gestolen worden uit hun vijvers.

Wedstrijd

De Gouden Karper maakt ondertussen de rekening, maar het is nu al duidelijk dat het met een financiële kater zit. "Eén vijver, die we twee keer gesleept hebben, leverde nog 1.200 kilo vis op. De andere, driemaal gesleept, 800 kilo of samen 2.000 kilo. De twee ton vis is ondertussen teruggezet. Als je bedenkt dat we jaarlijks 3.000 kilo bijzetten aan 8.000 euro per keer of op vier jaar 12 ton komen we aan een verlies van 10 ton of ongeveer 25.000 euro. Voor een wedstrijd is 2 ton niet meer voldoende en dus moeten we al minstens 2.500 kilo brasem en 500 kilo karper bijzetten." De clubvoorzitter hoopt dat het stadsbestuur of sponsors een extra geste willen doen.