Stijn Coninx maakt promofilmpjes voor mijnsites

Stijn Coninx (tweede van rechts) en enkele acteurs.
Foto Dalemans Stijn Coninx (tweede van rechts) en enkele acteurs.
Filmregisseur en Limburger Stijn Coninx heeft het Limburgs mijnerfgoed verfilmd via acht 'sterke verhalen' met een link naar het mijnverleden. De filmpjes moeten het toerisme voor de mijnsites promoten.

"Inspirerende getuigenissen naar het roemrijke mijnverleden", noemde Coninx het project in de Italiaanse club AITEF in Beringen-Mijn, waar het project 'Mijn Mijnverhaal' werd voorgesteld. Het project is een initiatief van Toerisme Limburg en gedeputeerde voor Toerisme Igor Philtjens. De filmpjes, te zien op een miniwebsite van Toerisme Limburg, moeten de toeristische ontwikkeling van de mijnsites en bij uitbreiding van Limburg promoten. Bij de opnames werden de zes ex-mijngemeenten betrokken: As, Beringen, Genk, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren en Maasmechelen.


Onder de geportretteerden: de Genkse rapper Don Luca, man met Italiaanse roots. Hij staat voor het multicultureel taalgebruik in de muziek. "De invloed van het mijnverleden slaat zelfs op de huidige generatie Genkenaren", weet hij. Verder zijn er filmpjes over kippenkunstenaar Koen Vanmechelen, milieuambassadeur Ignace Schops, chef-kok Pepe Giacomazza, bedrijfsleider Ludo Pellens, muzikant Steven De Bruyn, fietsroutebezieler Hugo Bollen en choreograaf Thierry Smits. Daarnaast is er een app. "Die is vrij uniek", zegt Philtjens. "Op basis van gps-coördinaten leidt die immers naar verborgen en onbekende plekjes in Limburg." De filmpjes zijn te zien op www.toerismelimburg.be/mijnverhaal. (PVMB)