Stad Beringen plant meer dan 40.000 bloembollen om (onder andere) processierups te bestrijden

Handvol bloembollen.
Geert De Rycke Handvol bloembollen.
Nog voor het einde van het jaar zal de stad Beringen zo’n 40.000 bloembollen planten op uiteenlopende locaties. De bloembollen zullen niet enkel mooi zijn: een specifieke bloembollenmengeling zal ook de strijd aangaan met eikenprocessierupsen.

“De beplanting in de Nijverheidsstraat dient als proefproject om na te gaan wat het werkelijke effect is van bloemen op de aanwezigheid van de eikenprocessierups”, legt schepen van Groen Jean Vanhees (CD&V) uit. “Deze bloemen vormen in hun bloeiperiode een voedselbron voor allerlei insecten. Denk maar aan bijen, sluipwespen en gaasvliegen, stuk voor stuk insecten die van nature de processierups in populatie beperken. In totaal zullen in de Nijverheidsstraat 14.000 bloembollen geplant worden”, aldus schepen Jean Vanhees.

Park van de directeur

De tweede beplanting op de rotonde van de Koolmijnlaan en de Mijnschoolstraat dient wel voornamelijk om de biodiversiteit en het uitzicht te bevorderen. Op deze plek komen er 27.000 à 28.000 bloemen.

Daarnaast wordt ook het Park van de directeur in de bloemetjes gezet. De bloembollen die hier ooit geplaatst werden, zijn doorheen de tijd verdwenen. Enkel de boshyacint en het lelietje-van-dalen volharden in hun bloei. Daarom komt er beplanting van stinzenplanten om het park op te fleuren. Stinzenplant is een verzamelnaam voor bol-, knol- en wortelgewassen. Een leuk weetje is dat deze stinzenplanten vanaf de 16de eeuw vooral werden geplant op buitenplaatsen van kastelen en landhuizen en ook in parken.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.