Palenwoud herinnert aan mijnverleden

De ontwerpers van het palenwoud.
Jerome Gielkens De ontwerpers van het palenwoud.
De Avonturenberg op de kleine mijnterril krijgt een palenwoud. Het woud telt 1.600 palen in cloeziana-hardhout en wordt ingeplant op de noordwestelijke flank van de kleine terril.

"Het verwijst naar het houtpark en de mijngangen, die gestut werden door mijnhout", zegt ontwerper Luc Wallays. "Het palenwoud loopt uit op de top. 's Avonds kunnen de palen verlicht worden. Verder is er een speellandschap van 1.200 vierkante meter."


Medeontwerper Elger Blitz is enthousiast: "Naast de klimtoestellen, klautertuigen, het touwenparcours en de tunnels is er op het bovenste deel van het parcours een glijbaan van 30 meter. Verder zijn er betonnen klimvlakken en trappen. Het laatste stuk is erg steil en fysiek het zwaarst: in de mijn was het ook geen licht werk."


Opvallend is het 'kolenplein'. "Op de top van de terril wordt een kuil uitgegraven zodat men aan de zwarte ondergrond komt, het 'zwarte goud", zegt Luc Wallays. "In de 'kom' kunnen evenementen plaatsvinden of trouwfoto's gemaakt worden." Het project kost 1 miljoen euro. De opening is gepland in juli volgend jaar. In juli wordt de Avonturenberg al ingeschakeld voor een spelprogramma. (PVMB)

Via touwen zal je van paal naar paal kunnen zonder de grond te raken.
kos Via touwen zal je van paal naar paal kunnen zonder de grond te raken.
Naast het palenwoud zijn er betonnen klimvlakken en glijbanen.
kos Naast het palenwoud zijn er betonnen klimvlakken en glijbanen.