Paal niet te spreken over kernversterking Beringen

Het winkelbeleid dat het stadsbestuur voor ogen heeft, kan dorpswebstek Paalonline, de Denktank en de Paalse middenstanders maar matig bekoren.

Op 16 februari om 20 uur houden zij een infoavond in OC De Buiting, waarop het bezwaarschrift bij het provinciebestuur rond de afbakening van het kleinstedelijk gebied Beringen (KSG), wordt toegelicht. Die avond start ook een petitie.


Onafhankelijk raadslid Hilaire Poels - zelf ondernemer - gaat het probleem ook aankaarten op de gemeenteraad. "Dit beleid opteert voor kernversterking van KSG Beringen.Van kernversterking van de deelgemeenten Koersel, Beverlo en Paal is geen sprake. Hun handelskernen worden uiterst beperkt, de winkeloppervlakken geminimaliseerd tot 10 maal 10 meter. Er mag geen kleding of schoenen meer verkocht worden en er zijn geen handelszaken meer toegelaten van meer dan 400 vierkante meter in de handelskernen." De goedkeuring van de Dienst Lokale Economie van Beringen voor een handelszaak van 13.000 vierkante meter in 'the middle of nowhere' in Genendijk-Ham, op enkele minuten rijden van Paal en Beringen, stoot Poels eveneens tegen de borst. Tuincentrum 't Serrreke plant er een nieuwbouw en daarvoor is een ruimtelijk uitvoeringsplan opgesteld. "Het project is helemaal niet centrumversterkend voor Kwaadmechelen-Oostham, Tessenderlo of Beringen", zegt Poels. Schepen van Lokale Economie Gilbert Lambrechts (sp.a) stelt dat het grootste deel van de Beringenaren wel akkoord is met de handelsvisie: "Je kan geen vijf grote handelskernen hebben. De deelkernen worden zeker niet afgebouwd en daarbuiten is er nog plaats voor doe-het-zelfzaken, supermarkten en tuincentra." (PVMB)