Onze man verkent de nieuwe veldrit in Beringen: “Klimmen op mijnterril, glibberen op schuine kant en genieten van het uitzicht”

Een veldrit met uitzicht op de mijngebouwen
Birger Vandael Een veldrit met uitzicht op de mijngebouwen
Nog voor de veldrijders er één meter in wedstrijdvorm betwist hebben, draagt de nieuwe Ethias Cross in Beringen al de stempel van ‘klassieker in wording’. Alle ingrediënten zijn in elk geval aanwezig: het parcours over de mijnterril staat garant voor sportief spektakel, terwijl het mijnlandschap voor een prachtig decor zorgt. We stuurden onze man op pad om de veldrit te verkennen. 

Met de aanwezigheid van Flanders Bike Valley en Ridley en de nabijheid van Bioracer (Tessenderlo) heeft Beringen alle troeven om uit te groeien tot ‘wielerstad’. Wetende dat sportmarketingbedrijf Golazo haar maatschappelijke zetel in Beringen heeft en dat er al jaren aan mountainbike wordt gedaan op de Avonturenberg aan be-MINE, is het eigenlijk vreemd dat hier niet eerder een topcross werd georganiseerd. Dat de organisatie in goede handen is, lijkt in elk geval wél duidelijk. 

De start- en aankomstplaats van de veldrit ligt op de serviceweg achter be-MINE. Momenteel wordt hier de nodige infrastructuur voor supporters, media en renners opgebouwd. Toch zal het kloppend hart van de cross zowat overal behalve hier te vinden zijn. Vergelijk het met de Koppenberg, daar kiezen de supporters ook voor een stekje op de steile flanken. 

Een kaartje van het parcours, wij belichten deze tien punten
Ethias Cross Beringen Een kaartje van het parcours, wij belichten deze tien punten

Zoals Asper-Gavere

Vanaf de start gaat het in Beringen omhoog. De renners nemen een natuurlijk trapje en rijden dan via één haarspeldbocht naar boven. Ondanks de regenval van de laatste dagen/weken blijft de beklimming berijdbaar. Dat komt omdat de Avonturenberg een vast pad naar boven heeft en deze route altijd verhard is. Gelukkig maar, want anders zouden de renners voortdurend aan het lopen zijn. Vergelijk het gerust met Asper-Gavere, waar de renners bij regenval ook lang op de fiets kunnen blijven. De steenslag verhoogt wel het risico op lekke banden. Net als in die klimcross ligt ook in Beringen de materiaalpost boven. 

Parcours: 1 - De renners starten met het wiel omhoog
Birger Vandael Parcours: 1 - De renners starten met het wiel omhoog
Parcours: 2- Klimmen zoals in Asper-Gavere
Birger Vandael Parcours: 2- Klimmen zoals in Asper-Gavere
Parcours: 3- Klimmen richting materiaalpost
Birger Vandael Parcours: 3- Klimmen richting materiaalpost

Vervolgens duiken de renners via een schuine kant terug naar beneden. Dit is de meest spectaculaire strook in de wedstrijd. Elke cross heeft tegenwoordig wel een schuine kant, maar deze zal aan een hoge snelheid genomen worden en met veel renners op elkaar wordt het glibberen. Tussen de paaltjes van de Avonturenberg door rijd je zo naar de tweede fase van het parcours. 

Parcours: 4 - De schuine kant, spektakel verzekerd
Birger Vandael Parcours: 4 - De schuine kant, spektakel verzekerd
Parcours: 5 - Tussen palen op de Avonturenberg door
Birger Vandael Parcours: 5 - Tussen palen op de Avonturenberg door

Fenomenaal uitzicht

Vervolgens is het weer in lussen klimmen en richting de top wordt het steeds steiler. Hier kan je de omloop meer vergelijken met de lussen op de Koppenberg. Het uitzicht is fenomenaal. Niet dat de renners hiervan zullen genieten, maar de supporters zien in de verte de kerk van Koersel en het glooiend mijnlandschap. Bovendien zullen ze - met dank aan het geluid van de fans - de renners dichterbij zien en voelen komen. Bovenaan rijden ze rond het kunstwerk, wat iets heeft van een soort ingeslagen meteoriet, richting tweede passage door de materiaalpost. 

Parcours: 6 - Terug klimmen
Birger Vandael Parcours: 6 - Terug klimmen
Wat een uitzicht!
Birger Vandael Wat een uitzicht!
Wat een uitzicht!
Birger Vandael Wat een uitzicht!
Parcours: 7 - Op de top rijden de renners rond het kunstwerk
Birger Vandael Parcours: 7 - Op de top rijden de renners rond het kunstwerk
Parcours 8 - De dubbele materiaalpost
Birger Vandael Parcours 8 - De dubbele materiaalpost

Het laatste gedeelte van de wedstrijd is een nieuwe, technische afdaling richting aankomststrook. Net voor het opdraaien, volgt nog een tweede schuine kant die begint met een scherpe bocht. Wellicht een plaats waar risico’s genomen zullen worden en supporters dus zullen plaatsnemen. 

Parcours: 9- Afsluiten met een schuine kant richting aankomst
Birger Vandael Parcours: 9- Afsluiten met een schuine kant richting aankomst
Parcours - 10 - De start- en aankomststrook
Birger Vandael Parcours - 10 - De start- en aankomststrook

1.000 hoogtemeters

In totaal noteren we 90 hoogtemeters per ronde, de Avonturenberg op zich is 60 meter hoog. De renners zullen dus richting 1.000 hoogtemeters gaan op een uur tijd, deze wedstrijd mag je dus zonder twijfel een echte ‘klimcross' noemen. Een klassieker? Nog niet, maar in Zonhoven heeft men wel bewezen dat het met een Limburgse cross snel kan gaan. 

Parcours: Tot 1.000 hoogtemeters
Birger Vandael Parcours: Tot 1.000 hoogtemetersReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.