Lichtbaken op top van Avonturenberg

Het lichtbaken moet de kleine terril van be-MINE meer uitstraling geven.
Repro Coenen Het lichtbaken moet de kleine terril van be-MINE meer uitstraling geven.
Vorige week werd een lichtbaken geplaatst op de Avonturenberg, de kleine terril van be-MINE. Het baken zal zowel aan de Avonturenberg, als aan de hele site van be-MINE extra uitstraling geven.

Op de Avonturenberg liggen naast wandelpaden en trappen een aantal klim- en klauterconstructies en glijbanen tegen de berghelling. Nu zorgt het lichtbaken er dus voor dat je overdag een focuspunt hebt om naar de top te gaan, terwijl het 's nachts voor licht in de duisternis zorgt. De vormgeving is verwijst naar de vroegere transportinstallaties die op de top van de mijnterrils stonden.


Het baken staat in rechte lijn met het speellandschap en zal zo het speellandschap en het kolenplein op de top ruimtelijk met elkaar verbinden. Een ledlijn op de kam van de schuine mast trekt de huidige ledlijn nog twintig meter verder door. Er werden ook spots ingebouwd in de mast, zodat het licht vanuit alle hoeken waarneembaar is. Het hoogste punt bevindt zich ongeveer dertien meter boven het niveau van het kolenplein. "De oriëntatie van het schuin baken wijst richting de andere Limburgse mijnzetels, een symbool van verbondenheid met de andere mijnzetels en van be-MINE als toeristische toegangspoort voor de Limburgse mijnstreek," zegt Gilbert Lambrechts (sp.a), schepen van Toerisme. Het project werd gerealiseerd in samenwerking met Infrax en kost 85.000 euro.


(BVDH)