Lerares die relatie had met leerlingen weer aan het werk, maar collega’s protesteren en dagen niet op

Alicia Sanfilippo is nu 21, maar was pas 17 toen haar juf haar verleidde.
Mine Dalemans Alicia Sanfilippo is nu 21, maar was pas 17 toen haar juf haar verleidde.
De lerares die een geheime seksuele relatie had met een leerlinge van het VIBO Sint-Barbara in Beringen, is sinds maandag weer aan het werk. Heel wat collega’s legden het werk neer uit protest en daagden maandag niet op. Vrijdag hadden leerlingen ook al een soort ‘betoging’ in elkaar gestoken.

Aan de start van het schooljaar kwam de geheime relatie van oud-leerlinge Alicia Sanfilippo en haar Godsdienstlerares aan het licht. Het ging om een stortvloed aan lieve berichtjes, hevige aandrang tot seksuele handelingen en één – de allerbelangrijkste – voorwaarde: totale geheimhouding. De verhalen van twee leerlingen van het VIBO Sint-Barbara, een school voor buitengewoon onderwijs, in Beringen over hoe ze – zonder dat van elkaar te weten – een seksuele relatie kregen met één en dezelfde juf lopen parallel. 

In 2015 was Alicia Sanfilippo – toen 17, nu 21 – de eerste die in het vizier kwam van een juf op haar nieuwe school. Er ontstond een relatie, maar die moest koste wat kost geheim blijven. Alicia veranderde zelfs van school, maar moest zelfs toen nog alles verzwijgen. Zij verbrak uiteindelijk zélf de relatie, waarna de lerares haar pijlen op een andere leerling richtte. Een gelijkaardig verhaal, evenveel frustratie bij de ouders én leerlingen zelf.

Niet strafbaar

De school startte een procedure om de bewuste lerares te laten ontslaan, maar de 37-jarige vrouw won de zaak, en mag gewoon lesgeven. Dat was voor de zomer al het geval. Reden: de leerlingen waren op het moment van de feiten ouder dan 16 jaar en stemden in met alles. De relatie leraar-leerling is wettelijk dus niet strafbaar. 

Critici meenden dat het om leerlingen ging met een kwetsbare achtergrond en zich lieten meeslepen door een vertrouwenspersoon die zich meer terughoudend moet opstellen. Het is ook dat wat de schooldirectie vindt, maar nu dus geen poot heeft om op te staan.

Ondanks dat de lerares in september weer mocht lesgeven, ging ze in ziekteverlof toen de feiten in de pers verschenen. Vandaag keert ze dan toch terug naar de klas in Beringen, tot boosheid bij collega’s. Vrijdag was er al een staking bij enkele leerlingen die scandeerden dat ze moest wegblijven. Vandaag zijn een deel leerkrachten niet komen opdagen.

Situatie onder controle

“Er is nog steeds een procedure lopende voor de bevoegde rechtbank", reageert directeur Bas Vanspauwen. “De einddatum en beslissing liggen nog niet vast, maar de termijnen dienen te worden gerespecteerd. De situatie is onder controle. De schoolwerking zal verder lopen zoals steeds. Ouders met vragen kunnen bij ons terecht.”
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wilfried Kumps

  Als leerlingen het te bont maken, krijgen ze vandaag de dag te horen dat 'ze het niet meer mogen doen hoor...' Maar o wee als de leerkracht in de fout gaat, dan is het kot te klein! Heeft die leerkracht een fout gemaakt? Uiteraard! Was het dom? Ontegensprekelijk! Maar verdient ook zij een tweede kans? Ik dacht het wel! En over de collega's die op hun achterste poten staan: durf bij jezelf even na te gaan of je een leerling in dit geval definitief zou schorsen? ik denk dat ik het antwoord ken!

 • Peter Janssens

  Als die protesterende leerkrachten zijn gewoon jaloers dat zij nooit die kans hebben gehad. En de protesterende leerlingen van hetzelfde laken een pak.

 • Bart Vrancken

  Vanop mij preekstoel verkondig ik u : doe nooit wat onkuisheid is ! Juf , laat u eens goed begeleiden door een rist therapeuten , psychologen en psychiaters en kom eens in het reine met uzelf. Toch logisch dat dit wonden geslagen heeft bij collega's , geen akkefietje.

 • Willem Van Grootven

  Het is een vrouw, die mogen natuurlijk wat meer.

 • Louis Staal

  Tuchtrecht is toch iets heel anders dan strafrecht ? Met andere woorden : ze moet niet veroordeeld worden om een tuchtstraf te krijgen. Een relatie tussen leerkracht en leerling was bij mijn weten toch altijd tuchtrechtelijk strafbaar ?